Belföld

Orbán Viktor: Inkább levágom a kezem, mint hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2022. január 28. 6:59

„Nem szabad úgy akarni a hatalmat, hogy az egész ország érdekei ellen cselekszünk” – mondta az ellenzékről a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban. Elmondta, hogy a Putyinnal folytatott megbeszélései előtt mindig egyeztet a nyugati szövetségesekkel. Arról is beszélt, hogy rendkívüli helyzetben bele szabad avatkozni az árak alakulásába, a családtámogatási rendszerrel viszont nem akarnak beleavatkozni az emberek magánéletébe.

„Nem szabad úgy akarni a hatalmat – márpedig a baloldal esetében szerintem erről van szó –, hogy az egész ország érdekei ellen cselekszünk” – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak péntek reggel adott interjújában.

A miniszterelnök ezt arra a kérdésre mondta, hogy vajon „a baloldal miért támadja az oltási akciót”, miközben a számok azt mutatják, kifejezetten sok ember vette fel a vakcinát ezeken a napokon. „Túl messzire mentek. Elfogadom, hogy mindig mindent lehet jobban csinálni, legyen szó egyszerű fizikai munkáról, szellemi munkáról vagy kormányzásról. De ha túl messzire mennek a durvaságban, akkor félreértik a helyzetet” – fogalmazott.

A vakcinák tartalékolásáról azt mondta, „úgy kell tervezni, hogy nekünk mindig legyen elég”. A lejárati idő miatt viszont ha felesleg képződik, arra is van lehetőség, hogy az ország átadja az oltásokat a világ szegényebb országainak.  

Orbán szerint egyértelmű, hogy a vakcinagyárak profitra törekszenek. „Ne legyünk gyerekek, viselkedjünk komolyan. Nem szolgáltathatjuk ki magunkat egyetlen ilyen üzemnek” – mondta, hozzátéve azt is, hogy emiatt több lábon kell állni. „Világossá kell tenni, hogy nem vagyunk zsarolhatók, és rajtunk nem lehet extraprofitot elérni” – fogalmazott. Szerinte csak úgy lehet jobb alkupozíciót elérni a tárgyalásokon, ha a gyógyszergyárak tudják, más üzemektől is tud oltóanyagot vásárolni az ország.

12 év

„Az elmúlt 12 évben sok minden épült fel Magyarországon, nemcsak fizikai létesítményeket hoztunk létre, hanem egy stabil politikai rendszert, gazdasági rendszert, új adórendszert és bérrendszert” – fejtegette Orbán Viktor, aki szerint ilyennek tekinthető a családtámogatás rendszere is. Van még munka, de már így is példátlanul kifejlett rendszerről van szó szerinte.

Nem akarunk beleszólni az emberek magánéletébe, de kézzelfogható anyagi előnyt akarunk adni a gyereket nevelőknek – fogalmazott.

A német kormány Orbán állítása szerint beleírta a programjába, hogy Németország bevándorlóország. „Inkább levágom a kezem, minthogy egy ilyen mondatot leírjak bármilyen kormányprogramba. Az lehetetlen, hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket” – fogalmazott.

Az árstopról

A kormány azon az állásponton van, hogy normális helyzetben nem kell beavatkozni az árak alakulásába, de rendkívüli helyzetben meg lehet tenni. „Ha például az infláció elszalad – márpedig az egész világon ez a jellemző – akkor a kormány nem ülhet ölbe tett kézzel, hogy majd a cégek megoldják ezt a helyzetet. Amíg nem normalizálódik a helyzet, az embereket meg kell védeni, a benzint és az élelmiszert ki kell fizetni” – fogalmazott.

Azokra a riporter által felvetett vádakra, amelyek szerint Orbán felelőssége a magas infláció, azt mondta, hogy ez komolytalan, ennyi erővel ugyanis az amerikai inflációért is ő lenne a hibás. Legfőbb okként egyébként a magas energiaárakat jelölte meg. Brüsszel energiapolitikája megbukott, a helyes klímapolitikát nem lehet kikényszeríteni magas energiaárakkal – mondta.

Orbán: Nem rendeltek oda Moszkvába

A jövő heti moszkvai útról, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal majd, a miniszterelnök azt mondta: nem igaz az ellenzék állítása, miszerint kirendelték őt, hiszen „a magyar közvélemény ismeri a politikánkat, minket sehova sem lehet odarendelni”. Úgy fogalmazott, a magyar érdekeket tartja szem előtt a külpolitikában is, a moszkvai utakon pedig áttekinti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat az orosz elnökkel. 

„Mindig vannak világos céljaim” – mondta, azt is megjegyezve, hogy ezúttal az a legfőbb cél, hogy Oroszország a korábban kialkudottnál több gázt szállítson Magyarországra a biztonságos ellátás érdekében. Emellett élelmiszeripari, turisztikai és űrkutatási kérdésekben is egyeztetnek majd – állította Orbán Viktor. Azt mondta, a moszkvai útjai előtt minden esetben egyeztet a nyugati szövetségesekkel, így az Európai Unió, valamit a NATO meghatározó politikusaival.

Az orosz-ukrán feszültséggel kapcsolatban pedig azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy a két fél elkerülje a háborút.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI

#Belföld#orbán viktor#rádió#interjú#Választás 2022

Címlapról ajánljuk