Belföld

Arra kéri az ellenzék Orbán Viktort, hogy ne menjen Moszkvába

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 9:25

Ha pedig elmegy, akkor maradjon is ott – írták az ellenzéki pártok közös közleményükben.

„A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben soha nem érte még olyan támadás hazánk szuverenitását, mint a múlt héten: Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Magyarországot, hogy hagyja el a NATO-t” – írta közös közleményében az ellenzék. Hozzátették, hogy az Ukrajna inváziójára készülő Oroszország arra kéri Magyarországot, hogy árulja el szövetségeseit és mondjon le a szuverenitásáról.

Az orosz követelések között egyébként 

nincs szó arról, hogy az 1997 után csatlakozott országok, így Magyarország lépjen ki a NATO-ból. 

Csupán azt szeretnék, hogy az euroatlanti szövetség az 1997. május 27. előtti szintre csökkentse katonai jelenlétét, és vonja ki az azóta telepített fegyvereket Kelet-Európából. Más kérdés, hogy ezzel a gyakorlatban értelmét vesztené Magyarország NATO-tagsága.

Az egységes ellenzék szerint a

képtelen felszólítást követően a hazánk szövetségeseivel szemben mindig oly’ hangos magyar miniszterelnök néma maradt. Nincs szuverenitásféltő szabadságharc és kardcsörtetés, csak egy repülőjegy Moszkvába 

– írták. Szerintük egy ilyen feszült helyzetben egyenesen árulás Moszkvába menni, amivel Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tervezett február 1-jei találkozójára utalnak.

Az a miniszterelnök, aki ilyen helyzetben némán, csettintésre Moszkvába utazik, hogy a Kremlben a szőnyeg szélén toporogjon, elárulja Magyarország és Európa érdekeit is. Az Egységben Magyarországért azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön! 

– zárták a közleményt.

Orbán Viktor egyébként több szélsőjobboldali párt madridi találkozóján maga is 

elítélte Oroszországot a háborús feszültségkeltés miatt. 

A magyar miniszterelnök pénteken az állami rádióban arról beszélt, nem igaz az ellenzék állítása, miszerint kirendelték őt, hiszen

a magyar közvélemény ismeri a politikánkat, minket sehova sem lehet odarendelni. 

Úgy fogalmazott, a magyar érdekeket tartja szem előtt a külpolitikában is, a moszkvai utakon pedig áttekinti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat az orosz elnökkel.

Arról is beszél, a moszkvai útjai előtt minden esetben egyeztet a nyugati szövetségesekkel, így az Európai Unió, valamit a NATO meghatározó politikusaival.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#orbán viktor#ellenzék#oroszország#nato#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk