Külföld

András herceg bíróság elé állhat New Yorkban

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 17:08

Szeptemberben indulhat a polgári per, hacsak nem sikerül addig megegyezni Giuffre-vel. Úgy tudni, 5 millió dollárnál is több lehet az ára.

Az ügyben illetékes New York-i bíró szerdán lesöpörte András herceg kérelmét az ügy elvetésére, ezért a brit uralkodó család tagjának az Egyesült Államokban kell felelnie Virginia Roberts Giuffre megerőszakolása ügyében – írja Daily Mail. A nő szerint 2001-ben, amikor  még csak 17 éves volt, András herceg, Jeffrey Epstein vendégeként megerőszakolta őt.

András herceg korábban abban bízott, hogy Epstein 500 ezer dolláros egyezsége a nővel segít az ügy megszüntetésében. York hercegének ügyvédei azt állították, hogy a megállapodás olyan záradékot tartalmazott, amely megakadályozza, hogy Giuffre eljárást indítson az üggyel összefüggésben.

Az eljáró New York-i bíró azonban elutasította András herceg kérelmét, megnyitva ezzel az utat a polgári per előtt. Giuffre azt állítja, hogy 2001-ben háromszor kényszerítették, hogy szexeljen a herceggel Epstein különböző rezidenciáin.

A per szeptemberben kezdődik. András herceg addig megegyezhet Virginia Roberts Giuffre-ral, aki sajtóhírek szerint legalább 5 millió dollárt kér, különben York hercege egy rendkívül költséges és az uralkodói család hírnevét rontó bírósági perrel kell szembenéznie.

András már kénytelen volt eladni a 17 millió font értékű, volt feleségével közös svájci házát, hogy fedezze az eljárás költségeit, miután anyja, a brit királynő állítólag nem volt hajlandó fizetni azt.

Az uralkodónak most azzal kell szembenéznie, hogy másodszülött fiának vádlója részletesen beszámolhat a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádjairól az őszi nyílt tárgyaláson, ahol akár a királyi család tagjait és munkavállalóit is tanúvallomásra kényszeríthetik.

A Buckingham-palota nem kommentálta a hírt, azt „folyamatban lévő jogi eljárásnak” minősítette.

Ha a tárgyalás elkezdődik, akkor Andrást valószínűleg be fogják idézni, hogy személyesen jelenjen meg – de a jogi szakértők elismerik, hogy megtagadhatja a részvételt. Felolvashatják korábban tett tanúvallomását is a bíróságon, szakértők szerint azonban ezzel rosszul járna.

Károly herceget, Meghan Markle-t és Sarah-t, York hercegnőjét is tanúként idézhetik be András ügyében, ha az bíróság elé kerül – mondta David Boies, Giuffre ügyvédje.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, András herceg ügyvédei formai okra hivatkozva akarták megakadályozni az eljárást, szerintük ugyanis Virginia Giuffre valójában Ausztráliában él, így nincs is joga keresetet indítani az Egyesült Államokban. 

Nyitókép: András herceg – Fotó: EPA/WILL OLIVER

#Külföld#andrás herceg#jeffrey epstein#virginia giuffre#new york#per#szexuális erőszak#kártérítés

Címlapról ajánljuk