Külföld

Győztek a Peking-pártiak, azonnal eltüntették a Tienanmen téri mészárlás áldozatainak szobrát Hongkongban

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 6:36

Az egyetem szerint azért, mert az alkotás elöregedett.

Szerda éjszaka körbekordonozták és letakarták, majd csütörtök reggelre elszállították a Hongkongi Egyetem (HKU) kampuszán felállított, a Tiananmen téri áldozatoknak emléket állító szobrot – írta meg a BBC. Mindez két nappal azután történt, hogy a demokráciapárti ellenzék által bojkottált választáson győzött a pekingi hivatalos irányvonal.

A nyolc méter magas, Szégyenoszlop nevű alkotás egymásra halmozott kitekert testű, szenvedő arcú embereket ábrázol, az 1989-ben a kínai hatóságok által meggyilkolt demokráciapárti tüntetőknek állított emléket. A rézszobrot Jens Galschiøt dán művész készítette,1997 óta állt az egyetemen. A szobrász szerint a szobor azért készült, hogy 

emlékeztessen minket egy szégyenletes eseményre, amelynek soha nem szabad megismétlődnie.

Az egyetem csütörtöki közleménye szerint az „elöregedett szobor" eltávolításáról szóló döntés külső jogi tanácsokon és kockázatértékeléseken alapul, az egyetem érdekeit szem előtt tartva. Hozzátették: „az egyetemet nagyon aggasztják a törékeny szobor miatti esetleges biztonsági problémák is." Az intézmény állítása szerint egy raktárban helyezik el a szobrot.

A helyszínen lévő szemtanúk építkezés zaját hallották, a Twitterre egy videó is felkerült:

 

Nyitókép: Tyrone Siu / Reuters

 

#Külföld#hongkong#kína#szobor#tienanmen téri mészárlás

Címlapról ajánljuk