Külföld

Távolléttel tüntettek a választók Hongkongban, nyertek a Peking-pártiak

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 20. 11:19

A választásra jogosultak mindössze 30,2 százaléka szavazott a hongkongi választásokon. Sokan antidemokratikusnak tartják a Peking által átírt választási rendszert.

Elsöprő győzelmet arattak a Peking-párti jelöltek a hongkongi választásokon. A szavazásra jogosultak mindössze 30,2 százaléka járult urnához, ami a legalacsonyabb azóta, hogy 1997-ben Hongkong Kínához került a britektől, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján működik.

Carrie Lam, az adminisztratív régió vezetője azt mondta, hogy elégedett a választás eredményével. Arról is beszélt, hogy a szavazói regisztráció minden eddiginél magasabb, 92,5 százalékos volt. Az pedig, hogy valaki elmegy-e ténylegesen szavazni, magánügy.

Lam szerint a szavazók nemcsak jelölteket választottak, hanem kimutatták támogatásukat az új, többek által antidemokratikusnak nevezett választási törvény felé. Ennek értelmében a választott törvényhozók száma 35-ről 20-ra csökkent, viszont a testület létszámát megemelték 70-ről 90-re. Így abban garantált többséget kaptak azok, akiket Pekingből neveztek ki, és akik a kínai állam akaratát hajtják végre a névleg még demokratikusan működő Hongkongban.

Az ellenzék kritizálta a most megtartott választásokat. A legnagyobb demokráciapárti alakulat, a Demokrata Párt 1997 óta először győztes jelölt nélkül maradt. Lam, aki hamarosan Pekingbe repül, hogy egyeztessen az ottani vezetéssel, arról is beszélt, hogy szerinte az elmúlt évek tüntetései a kínai befolyás erősödése ellen nem tettek jót Hongkongnak.

Nyitókép: TYRONE SIU / REUTERS

 

#Külföld#hongkong#választás#carrie lam#kína#peking#demokrácia

Címlapról ajánljuk