Külföld

Könnyítene a bevándorlók helyezetén az új német kancellár

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 15. 13:24

Angela Merkel utódja a járványról, a klímaváltozásról és a külpolitikáról is beszélt a Bundestagban.

Bemutatta kormánya terveit Olaf Scholz, Németország új kancellárja. A politikus a német parlament alsóházában, a Bundestagban elmondott beszédében arra buzdította az embereket, hogy adasság be maguknak a koronavírus elleni védőoltást. Egyúttal megköszönte Angela Merkelnek, hogy zökkenőmentesen ment a hatalom átadása, és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát is hangsúlyozta.

A Deutsche Welle szerint a sok témát érintő beszédben a hárompárti koalíciós kormány vezetője élesen kritizálta a koronavírus miatt bevezetett intézkedések ellenzőit is.

Nem fogjuk tolerálni azt a kevés szélsőségest, akik a saját akaratukat akarják rákényszeríteni a társadalomra. A demokráciánk készen áll arra, hogy megvédje magát.

 

– mondta. Arról is beszélt, hogy Németország segíteni fog eljuttatni az oltást a világ szegényebb országaiba is.

Scholz arról is beszélt, hogy a hatalom átadása olyan udvariasan történt, hogy azt szerte a világon csodálták. Több német politikus és közéleti személyiség élesen szembeállította a békés német kormányváltást a tavaly januári amerikai eseményekkel, amikor Joe Biden beiktatása előtt Donald Trump hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét.

Scholz beszédében más témákat is említett:

  • Elmondta, hogy kormánya kiemelten fontosnak tartja a klímavédelmi küzdelmet, és a megújulókra való áttérést. Azt ígérte, hogy 2038 helyett már 2030-ra véget vetnek a szénenergia használatának.
  • A németországi lakhatási válságot is meg akarják oldani, havi 400 ezer lakóegység építésével. Erre a célra egy új minisztériumot is létrehoznak.
  • Scholz könnyítené a bevándorlók helyzetét azzal, hogy egyszerűsítené a német állampolgárság megszerzését. A kormány azt tervezi, hogy öt Németországban eltöltött év után lehetséges lesz állampolgárságért folyamodni.
  • Az új kormány az „európai egység” megerősítésén is dolgozni fog. 
  • Az új kancellár mindezek mellett Kína emberjogi kihágásait is elítélte. 

A szociáldemokratákból (SPD), Zöldekből és liberálisokból (FDP) álló kormány tagjait múlt héten iktatták be. A német parlament hamarosan karácsonyi szünetet tart.

Nyitókép: Annegret Hilse / Reuters

#Külföld#olaf scholz#németország#kancellár#bundestag#beszéd#bevándorlás#koronavírus#oltás#eu#angela merkel

Címlapról ajánljuk