Citromos soufflé sajttorta: könnyű és gluténmentes karácsonyi desszert
2025. december 21. 13:30
Szereted a krémes, lágy sajttortát, de a készítés mindig stresszt okoz? Akkor ez a citromos soufflé sajttorta lesz a kedvenced! Csak négy alapanyag kell hozzá, gluténmentes, könnyed és légies, tökéletes karácsonyi desszert, ami mindenkit levesz a lábáról.
A karácsony a finom ízekről és az együtt töltött pillanatokról szól, és mi lehetne jobb, mint egy könnyed, citromos desszert, ami ünnepi hangulatot varázsol az asztalra? A 4 hozzávalós citromos soufflé sajttorta pontosan ilyen: krémes, lágy, légies – és a legjobb, hogy szinte gyerekjáték elkészíteni.
Hozzávalók (9 szelethez):
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 5 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 1 konzerv (kb. 400 g) sűrített, édesített tej
- Porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
- Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra. Bélelj ki egy 20 cm-es (8 inch) kapcsos tortaformát sütőpapírral: a torta alját és az oldalát is.
- Válaszd szét a tojássárgákat és a fehérjéket két tálba. Egy nagy tálban keverd simára a krémsajtot elektromos habverővel (kb. 2 perc). Add hozzá a sűrített tejet, keverd további 1 percig.
- Keverd hozzá a tojássárgákat, a citrom levét és reszelt héját, amíg egységes, krémes masszát nem kapsz. Verd a tojásfehérjéket kemény habbá tiszta, zsírtalanított tálban.
- Forgasd a tojásfehérje hab felét a krémsajtos masszához, majd óvatosan add hozzá a maradék habot is, hogy légies, sima keveréket kapj.
- Tedd a tortaformát egy nagyobb, üres tepsibe. Önts 5 dl forró vizet a tepsibe, hogy a torta vízfürdőben süljön, majd süsd 45 percig.
- Kapcsold ki a sütőt, hagyd a tortát 30 percig a sütőben pihenni. Ezután vedd ki, távolítsd el a tortaformát és a sütőpapírt, majd hagyd teljesen kihűlni.
Hűtve tálald, porcukorral megszórva, és élvezd a könnyed, citromos karácsonyi ízeket!
Tippek:
- Ha kezdő vagy a tojásfehérje hab verésében, fontos, hogy a tál és a habverő teljesen tiszta legyen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe.
- A vízfürdő biztosítja, hogy a torta ne repedjen és szépen süljön át.
Fotók: Pexels
Kapcsolódó tartalom
- 5 meglepő ok, amiért a vanília jó a testednek és a lelkednek
- Sajttorta recept új szintre emelve – egy titkos trükkel! Vétek nem kipróbálni
- Itt a legendás, Martha Stewart-féle sütőtökös sajttorta receptje
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem