Citromos soufflé sajttorta: könnyű és gluténmentes karácsonyi desszert

rtl.hurtl.hu

2025. december 21. 13:30

Szereted a krémes, lágy sajttortát, de a készítés mindig stresszt okoz? Akkor ez a citromos soufflé sajttorta lesz a kedvenced! Csak négy alapanyag kell hozzá, gluténmentes, könnyed és légies, tökéletes karácsonyi desszert, ami mindenkit levesz a lábáról.

A karácsony a finom ízekről és az együtt töltött pillanatokról szól, és mi lehetne jobb, mint egy könnyed, citromos desszert, ami ünnepi hangulatot varázsol az asztalra? A 4 hozzávalós citromos soufflé sajttorta pontosan ilyen: krémes, lágy, légies – és a legjobb, hogy szinte gyerekjáték elkészíteni.

Citromos soufflé sajttorta: könnyű és gluténmentes karácsonyi desszert
Légies, krémes, citromos – a tökéletes karácsonyi desszert pillanatok alatt

Hozzávalók (9 szelethez):

  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 5 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 1 konzerv (kb. 400 g) sűrített, édesített tej
  • Porcukor a szóráshoz (opcionális)

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra. Bélelj ki egy 20 cm-es (8 inch) kapcsos tortaformát sütőpapírral: a torta alját és az oldalát is.
  2. Válaszd szét a tojássárgákat és a fehérjéket két tálba. Egy nagy tálban keverd simára a krémsajtot elektromos habverővel (kb. 2 perc). Add hozzá a sűrített tejet, keverd további 1 percig.
  3. Keverd hozzá a tojássárgákat, a citrom levét és reszelt héját, amíg egységes, krémes masszát nem kapsz. Verd a tojásfehérjéket kemény habbá tiszta, zsírtalanított tálban.
  4. Forgasd a tojásfehérje hab felét a krémsajtos masszához, majd óvatosan add hozzá a maradék habot is, hogy légies, sima keveréket kapj. 
  5. Tedd a tortaformát egy nagyobb, üres tepsibe. Önts 5 dl forró vizet a tepsibe, hogy a torta vízfürdőben süljön, majd süsd 45 percig.
  6. Kapcsold ki a sütőt, hagyd a tortát 30 percig a sütőben pihenni. Ezután vedd ki, távolítsd el a tortaformát és a sütőpapírt, majd hagyd teljesen kihűlni.

Hűtve tálald, porcukorral megszórva, és élvezd a könnyed, citromos karácsonyi ízeket!

Tippek:

  • Ha kezdő vagy a tojásfehérje hab verésében, fontos, hogy a tál és a habverő teljesen tiszta legyen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe.
  • A vízfürdő biztosítja, hogy a torta ne repedjen és szépen süljön át.

Fotók: Pexels

Kapcsolódó tartalom