Háromfogásos karácsonyi menü lazaccal – elegáns és pénztárcabarát

rtl.hurtl.hu

2025. december 20. 14:15

Egy karácsonyi menü lehet egyszerre elegáns, ünnepi és pénztárcabarát. A háromfogásos menüben a krémleves, a lazacszeletek és a mennyei desszert mind könnyen elkészíthető, az összetevők ára pedig nem terheli meg a karácsonyi költségvetést. A levesben a ropogós baconchipsszel, a főételben a lazac különlegességével, a desszertben pedig a pohárkrém látványával és ízével varázsolhatunk igazi ünnepi hangulatot az asztalra.

Ez a háromfogásos menü tökéletesen ötvözi az ízeket, az eleganciát és a költséghatékonyságot: egy kis kreativitással karácsonykor is pénztárcabarát, mégis ünnepi menüt varázsolhatunk az asztalra.

Leves

Selymes petrezselyemgyökér-krémleves pirított baconchipsszel

A petrezselyemgyökér igazi téli kincs: karakteres ízű, mégis krémesen lágy leves készíthető belőle. A ropogós baconchipsek ünnepi, ízes kísérőt adnak a tányérnak, amely látványban és ízben is gazdag.

Hozzávalók (4 adag)

  • 60 g salotta vagy vöröshagyma
  • 400 g petrezselyemgyökér
  • 10 g vaj
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 200 ml tejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • 2–3 szelet bacon (pirítva apróra vágva)
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A hagymát vékonyra szeleteljük, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és felkarikázzuk.
  2. Vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gyökeret, majd pár percig együtt pároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk, végül szerecsendióval finomítjuk.
  4. A baconchipset ropogósra pirítjuk, a levest tálaláskor ezzel és friss petrezselyemmel díszítjük.

Pénztárcabarát tipp: A gyökérzöldségek szezonban kifejezetten olcsók, mégis „fine dining” hatású levest adnak.

Háromfogásos karácsonyi menü lazaccal – elegáns és pénztárcabarát
Krémes, lágy petrezselyemgyökér-leves ropogós baconchipsszel a tetején – az ünnepi asztal tökéletes kezdete

Főétel

Ünnepi lazacszeletek fehérboros petrezselyemmártással

A karácsonyi menü sztárja ez a puha, omlós lazacfilé, amelyet friss, fehérboros petrezselyemszósszal tálalunk. A mellé kínált krémes krumplipüré és roppanós brokkoli tökéletes kísérő, így a főétel egyszerre látványos és harmonikus.

Hozzávalók (4 adag)

  • 4 szelet lazacfilé (kb. 150 g/szelet)
  • só, bors, olívaolaj
  • 200 ml fehérbor
  • 2 ek vaj
  • 1 csokor friss petrezselyem, finomra vágva
  • 500 g brokkoli
  • 600 g burgonya
  • 50 ml tej
  • 30 g vaj

Elkészítés

  1. A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben mindkét oldalát 3–4 percig sütjük olívaolajon, amíg épp átsül.
  2. A fehérborból és vajból mártást készítünk: bor felére fő, hozzáadjuk a vajat és a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük.
  3. A brokkolit sós vízben 4–5 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy megtartsa színét és roppanósságát.
  4. A burgonyát megpároljuk, összetörjük, majd tejjel és vajjal krémesre keverjük.
  5. Tálaláskor a lazacszeleteket meglocsoljuk a mártással, mellé tesszük a brokkolit és a krumplipürét.

Ünnepi tipp: A lazac a menü csillaga – akár citromkarikával vagy aprított petrezselyemmel még látványosabbá tehetjük.

Háromfogásos karácsonyi menü lazaccal – elegáns és pénztárcabarát
A lazac a menü sztárja: omlós, ízes szeletek, fehérboros petrezselyemmártással és krémes köretekkel

Tudtad? Az ehető lárváktól a rothadt madáron át a bárányfejig – ezeket a bizarr ételeket eszik máshol a világon karácsonykor

Desszert 

Kakaóval szórt krémsajtos-rikottás pohárkrémdesszert 

A desszert percek alatt elkészíthető, mégis látványos és finom. Az üveg poharakba rétegezett krémsajtos-rikottás krém, tejszínhabbal és kakaóval a tetején, elegáns, ünnepi befejezést ad a menünek.

Hozzávalók (4 adag)

  • 250 g krémsajt
  • 150 g ricotta
  • 3–4 evőkanál cukor
  • 200 ml tejszín (habbá verve)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 banán (szeletelve)
  • 2–3 evőkanál kakaópor a tetejére
  • habcsók a díszítéshez

Elkészítés

  1. A krémsajtot, ricottát, cukrot és vaníliát simára keverjük.
  2. A tejszínt félig felverjük, majd óvatosan a krémhez forgatjuk.
  3. Rétegezzük az üveg poharakba: krém, banánszeletek, krém, majd tetejére tejszínhab.
  4. Kakaóporral megszórjuk, habcsókkal díszítjük, és hűtőben tálalásig pihentetjük.

Pénztárcabarát tipp: A pohárdesszert alapanyagai egyszerűek és olcsók, de a rétegezés és a díszítés igazán ünnepi hatást kelt.

Háromfogásos karácsonyi menü lazaccal – elegáns és pénztárcabarát
Látványos rétegek üveg pohárban, lágy krémsajt és ricotta, tejszínhabbal és kakaóval a tetején – az ünnepi menü édes zárása.

Fotók: Pexels

Kapcsolódó tartalom