Háromfogásos karácsonyi menü lazaccal – elegáns és pénztárcabarát
2025. december 20. 14:15
Egy karácsonyi menü lehet egyszerre elegáns, ünnepi és pénztárcabarát. A háromfogásos menüben a krémleves, a lazacszeletek és a mennyei desszert mind könnyen elkészíthető, az összetevők ára pedig nem terheli meg a karácsonyi költségvetést. A levesben a ropogós baconchipsszel, a főételben a lazac különlegességével, a desszertben pedig a pohárkrém látványával és ízével varázsolhatunk igazi ünnepi hangulatot az asztalra.
Ez a háromfogásos menü tökéletesen ötvözi az ízeket, az eleganciát és a költséghatékonyságot: egy kis kreativitással karácsonykor is pénztárcabarát, mégis ünnepi menüt varázsolhatunk az asztalra.
Leves
Selymes petrezselyemgyökér-krémleves pirított baconchipsszel
A petrezselyemgyökér igazi téli kincs: karakteres ízű, mégis krémesen lágy leves készíthető belőle. A ropogós baconchipsek ünnepi, ízes kísérőt adnak a tányérnak, amely látványban és ízben is gazdag.
Hozzávalók (4 adag)
- 60 g salotta vagy vöröshagyma
- 400 g petrezselyemgyökér
- 10 g vaj
- 800 ml zöldségalaplé
- 200 ml tejszín
- só, frissen őrölt bors
- szerecsendió
- 2–3 szelet bacon (pirítva apróra vágva)
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
- A hagymát vékonyra szeleteljük, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és felkarikázzuk.
- Vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gyökeret, majd pár percig együtt pároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk, végül szerecsendióval finomítjuk.
- A baconchipset ropogósra pirítjuk, a levest tálaláskor ezzel és friss petrezselyemmel díszítjük.
Pénztárcabarát tipp: A gyökérzöldségek szezonban kifejezetten olcsók, mégis „fine dining” hatású levest adnak.
Főétel
Ünnepi lazacszeletek fehérboros petrezselyemmártással
A karácsonyi menü sztárja ez a puha, omlós lazacfilé, amelyet friss, fehérboros petrezselyemszósszal tálalunk. A mellé kínált krémes krumplipüré és roppanós brokkoli tökéletes kísérő, így a főétel egyszerre látványos és harmonikus.
Hozzávalók (4 adag)
- 4 szelet lazacfilé (kb. 150 g/szelet)
- só, bors, olívaolaj
- 200 ml fehérbor
- 2 ek vaj
- 1 csokor friss petrezselyem, finomra vágva
- 500 g brokkoli
- 600 g burgonya
- 50 ml tej
- 30 g vaj
Elkészítés
- A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben mindkét oldalát 3–4 percig sütjük olívaolajon, amíg épp átsül.
- A fehérborból és vajból mártást készítünk: bor felére fő, hozzáadjuk a vajat és a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük.
- A brokkolit sós vízben 4–5 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy megtartsa színét és roppanósságát.
- A burgonyát megpároljuk, összetörjük, majd tejjel és vajjal krémesre keverjük.
- Tálaláskor a lazacszeleteket meglocsoljuk a mártással, mellé tesszük a brokkolit és a krumplipürét.
Ünnepi tipp: A lazac a menü csillaga – akár citromkarikával vagy aprított petrezselyemmel még látványosabbá tehetjük.
Tudtad? Az ehető lárváktól a rothadt madáron át a bárányfejig – ezeket a bizarr ételeket eszik máshol a világon karácsonykor
Desszert
Kakaóval szórt krémsajtos-rikottás pohárkrémdesszert
A desszert percek alatt elkészíthető, mégis látványos és finom. Az üveg poharakba rétegezett krémsajtos-rikottás krém, tejszínhabbal és kakaóval a tetején, elegáns, ünnepi befejezést ad a menünek.
Hozzávalók (4 adag)
- 250 g krémsajt
- 150 g ricotta
- 3–4 evőkanál cukor
- 200 ml tejszín (habbá verve)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 banán (szeletelve)
- 2–3 evőkanál kakaópor a tetejére
- habcsók a díszítéshez
Elkészítés
- A krémsajtot, ricottát, cukrot és vaníliát simára keverjük.
- A tejszínt félig felverjük, majd óvatosan a krémhez forgatjuk.
- Rétegezzük az üveg poharakba: krém, banánszeletek, krém, majd tetejére tejszínhab.
- Kakaóporral megszórjuk, habcsókkal díszítjük, és hűtőben tálalásig pihentetjük.
Pénztárcabarát tipp: A pohárdesszert alapanyagai egyszerűek és olcsók, de a rétegezés és a díszítés igazán ünnepi hatást kelt.
Fotók: Pexels
Kapcsolódó tartalom
- Stresszmentes karácsony: 5 tipp, hogy nyugodtan élvezhesd az ünnepeket
- Utánajártunk: ezek a legnépszerűbb karácsonyi ételek a világon