Ezért lesz lenyűgöző a vacsorád – stílusos terítés otthon
2025. május 12. 8:30
Akár egy baráti vacsorát szervezel, akár csak a családi étkezéseket szeretnéd feldobni, az asztalterítés művészete sokat hozzáadhat az élményhez. Ha pedig azt gondolod, hogy ez valami bonyolult, csak a nagymamák és luxuséttermek világába tartozó dolog – ne aggódj, segítünk átlátni!
Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan teríts meg három különböző módon: alap, laza és formális stílusban. Készülj fel arra, hogy a vendégeid (és te magad is) el lesznek ájulva!
És ha már stílus: miközben vársz az Ingatlanvadászok című új napi reality show premierjére az RTL csatornán, érdemes inspirációt gyűjteni a saját otthonodhoz is. Fedezd fel a modern dekor világát, és rejtsd el a tévéd stílusosan! Az Ingatlanvadászok nemcsak izgalmas ingatlanos történeteket hoz, de rengeteg lakberendezési ötletet is adhat, hiszen tapasztalt ingatlanszakértők keresik a legjobb ajánlatokat a vevőknek – és bizony meggyőzni sem könnyű őket!
1. Alap asztalterítés – a mindennapokra
Ez a legegyszerűbb változat, amit bármelyik hétköznapi ebédhez vagy vacsorához bevethetsz. Nincs benne semmi felesleges cicoma, csak a praktikum és egy kis odafigyelés.
Így csináld:
- Tegyél le egy alátétet a tányér alá (ha van).
- Helyezd középre a lapostányért, és ha salátát is tálalsz, tedd a salátástányért a lapostányér tetejére.
- A szalvéta a tányértól balra kerüljön.
- A szalvétára helyezd a villát.
- Jobbra jön a kés, majd mellette a kanál.
- A vízespoharat tedd közvetlenül a tányér fölé.
- Ha van borospohár, az kerüljön a vízespohár jobb oldalára.
Ez a stílus ideális egy gyors hétköznapi vacsorához vagy ha csak pár baráti falatra ültök le.
AJÁNLÓ: Hogyan lett a sárga szín a tavasz legnagyobb visszatérője?
2. Laza (informális) asztalterítés – baráti összejövetelekre
Ha egy fokkal ünnepibb, de még mindig nem túl hivatalos hangulatra vágysz – például egy szombat esti baráti vacsorán – ez lesz a te stílusod. Egy picit több elem, egy kis plusz gondoskodás, de még mindig laza és barátságos.
Így állítsd össze:
- Az alátétre kerüljön a lapostányér, arra a salátástányér, majd a leveses tányér.
- Balra jön a szalvéta, rajta a villa.
- Jobbra a kés, mellette a leveseskanál.
- A vízespoharat a kés fölé tedd.
- A borospoharat tedd a vízespohár jobb oldalára.
Ezzel a megoldással máris egy gondosan előkészített, de mégis kellemesen oldott hangulatot teremthetsz.
3. Formális asztalterítés – elegáns vacsorákhoz
Ez a csúcs! Ha szeretnél igazán stílusos vacsorát tartani, mondjuk egy ünnepi alkalomra, itt az ideje elővenni az összes szép evőeszközt és poharat.
Amire szükséged lesz:
Asztalterítő, szervíztányér (ez alátétként funkcionál), leveses- és salátástányér, kenyértányér, vajkés, desszerteskanál, különböző borospoharak (fehér és vörös), vizespohár, szalvéta, salátavilla, főétkezéshez való villa és kés, leveseskanál.
Terítés lépései:
- Teríts le egy szép asztalterítőt.
- Tegyél minden vendég elé egy szervíztányért.
- Erre kerül a salátástányér, majd a leveses tányér.
- A kenyértányér a szervíztányér bal felső sarkához kerüljön, rajta keresztben a vajkés.
- A szalvéta bal oldalon legyen, rajta balról jobbra a salátavilla, majd a főfogás villája.
- Jobbra a főfogás kése, majd a leveseskanál.
- A desszerteskanalat (vagy kiskanalat) vízszintesen, a charger fölé tedd, nyele jobbra nézzen.
- A vízespoharat tedd a kés fölé.
- A fehérboros pohár a vízespohár jobb oldalára, a vörösboros pedig kissé fölé jobbra kerüljön.
- Ha van névkártya, a desszerteskanál fölé tedd.
Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni
- Túlzsúfolt asztal – Ne próbáld beszuszakolni az egész lakosságot egy asztalhoz. Inkább több kisebb asztal, mint egy túlzsúfolt!
- Túl erős illatok – A parfüm helyett inkább az étel illata uralja az estét. Felejtsd el az illatos gyertyákat!
- Evőeszköz-káosz – Mindig kívülről befelé haladunk a fogások sorrendjében. Ne cseréld fel őket!
Extra tippek, hogy különleges legyen az élmény
- A tányérok legyenek megfelelő hőmérsékletűek – például előmelegítve meleg ételekhez.
- A poharak legyenek feltöltve, mielőtt leültök.
- A kenyér és vaj már legyen az asztalon.
- Ha lehet, a vendég érkezésekor kínálj előételt és italt még a nappaliban, hogy ne legyen tömeg az asztal körül.
A legfontosabb szabály? Csak azt tedd ki, amit valóban használtok. Ha nincs saláta, nincs salátavilla. Ha nem lesz kávé, ne is tedd ki a csészét. Egyszerű, de hatásos.
És ne feledd: ha szereted a stílust és az inspiráló otthonokat, kapcsolj az RTL-re – hamarosan indul az Ingatlanvadászok, ahol nemcsak a legjobb lakásokat, de a legokosabb megoldásokat is megismerheted. Közben pedig akár új ötleteket is elleshetsz a saját otthonod szebbé tételéhez.
Fotók: PR, thefinecottoncompany.com, laskasas.com/en