Időjárás

Csonthó és jég miatt váltak veszélyessé a magyar erdők

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 15:49

Az utóbbi években már nem túl gyakori, hogy tartós hótakaró alakuljon ki hazánkban, a hegyekben azonban szerencsére idén már több alkalommal is taposhattuk a havat. A szó szerinti taposásnak azonban meg is lett az eredménye, ami hazai viszonyok között az egyik leggyakoribb téli veszélyforrást jelenti a túrázókra nézve. Mit tehetünk?

Ha a hegyekben esik egy kis hó, nem is kell több az igazi téltől elszokott magyaroknak, máris autóba pattannak, vagy buszra szállnak, hogy megnézzék az illékony csodát, amíg lehet. A jól ismert, jelölt turistautakon ilyenkor valóságos sorok alakulnak ki, az olykor keskeny ösvényeken pedig, ahol csak libasorban lehet haladni, hamar elbúcsúzhatunk a ropogó hó hangjától, egyrészt a tömeg által keltett zaj miatt, másrészt pedig, mert azt gyorsan letapossák. 

Ez eleinte egyébként inkább könnyebbséget jelent a kirándulóknak, azonban ahogy telnek a napok, a helyzet jelentősen megváltozhat, mégpedig nem a jó irányba. A múlt héten több alkalommal is volt kisebb-nagyobb havazás az országban, a magasabb hegyekben – 3-400 méter felett – pedig már egy látványos hóréteg is megmaradt. A hőmérséklet persze akkor még nem volt kimondottan téli, nappal bőven olvadt. Ennek eredménye az volt, hogy a hó az alacsonyabb régiókban elolvadt, fentebb pedig a felső réteg kezdett zúzmarásodni. Ez azt jelenti, hogy a hópelyhekből az olvadás-fagyás váltakozása miatt jégtűk alakulnak ki, ettől kemény, kásás réteg jön létre. 

Ha a nappali olvadás még sokáig fennáll, akkor az erdő nagy részéről lassan eltűnik a hó, a letaposott ösvényeken viszont az olvadásnak sokkal ellenállóbb csonthó-jég kombináció jelenik meg, amely akár még akkor is megnehezíti a haladást, amikor egyébként máshol már nyoma sincs a korábbi havazásnak. 

A hó elillanását egyébként nemcsak a meleg segíti elő, hanem a száraz levegő is. Nem ritka, hogy akkor is fogyatkozik a hóréteg, amikor egész nap nulla fok alatt marad a hőmérséklet, mert ha kellően alacsony a levegő nedvességtartalma, akkor a hó szublimál, azaz a víz a szilárd halmazállapotból rögtön légneművé alakul.

Ajánlat: Gyönyörű jégvarázs várja a kirándulókat a Mátrában – nézze meg galériánkat!

Készüljünk fel!

A napokban jelentős hőingás, kemény éjszakai fagyok és gyenge nappali olvadás jellemzi időjárásunkat, ráadásul mindehhez sok napsütés és száraz levegő társul. Ennél ideálisabb körülményeket kívánni sem lehetne a jégképződéshez. A folyamat pedig már lassan egy hete tart. Aki a hétvégén járt a hegyekben, láthatta, hogy bizony vannak szakaszok, ahol igencsak jó egyensúlyérzékre, vagy megfelelő felszerelésre van szükség a biztonságos haladáshoz. 

De hogyan készülhetünk fel ilyen esetben? 

Mielőtt útnak indulnánk, mindenek előtt tájékozódjunk az időjárásról, és ami legalább ennyire fontos, a terepviszonyokról. Ez utóbbival kapcsolatban a legtöbb tematikus fórumon, amelyet már bőven találunk az interneten, biztosan találunk információt. Emellett érdemes cipőre erősíthető csúszásgátló karmokat, esetleg túrabotokat is bekészíteni, ezek ugyanis nem csak élvezetesebbé teszik a kirándulást, de megóvhatnak minket akár egy csúnya eséstől, csonttöréstől is. Persze aki még nem használt ilyen karmokat (hómacskának is becézik őket), szokatlanul érezheti magát benne, sőt a megemelt helyzet miatt kis eséllyel akár bokafordulást is elszenvedhet, ezért érdemes először könnyű, lapos terepen próbálkozni vele. 

Ha pedig már a felszerelésen és a lelkesedésen nem múlik semmi, akkor csak az útvonalválasztás marad hátra, ahol szintén jól jön egy kis földrajzi ismeret. A napsütötte oldalakon ugyan hamarabb eltűnhet a hó, de az olvadás is fokozottabb lehet. A nappal megolvadó hó éjjel lefagy, ezért az ösvényeken tartósan megmaradhat a jég. További praktika, hogy ilyenkor keressünk olyan ösvényeket, amelyek általában nem túl ismertek vagy felkapottak, mert arrafelé a letaposásból eredő jegesedés is kevésbé okoz gondot. 

Ez az egész „problémakör” – gondolhatnánk – csak azokat érinti, akik télen kirándulással töltik szabadidejüket, de ennél többről van szó. Számos hegyvidéki telek, nyaraló, lakóház csak földúton közelíthető meg. 

Az autók pedig még hatékonyabban képesek letaposni a havat, a kipörgő kerekek remekül kifényesítik, szinte felpolírozzák a jeget, ilyenkor pedig már a téli gumi sem segít. 

Arról nem is beszélve, hogy ez például egy alpesi síterep közelében már teljes városok mindennapjait is meg tudja nehezíteni, igaz, ők azért erre fel vannak készülve, de az odalátogató turisták, sportolók nem biztos. Ha ilyen helyre visz utunk, legyen nálunk útszóró homok, kisebb ásó és vontató kötél is – az ördög nem alszik!

Nyitókép: illusztráció – MTI/EPA-EFE/Jesús Diges

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#tél##jég#hegyek#erdő#kirándulás#veszély

Címlapról ajánljuk