Példátlan téli hőség Európában, Magyarországon is dőlnek a rekordokA hómentes karácsony nem is igazán lepett meg minket, de akkor még nem tudtuk, hogy az még csak a kezdet. Az óév utolsó, valamint az új év első napjaiban Európában tucatszám küldte nyugdíjba a korábbi hőmérsékleti rekordokat a „hőhullám”, amelyet a szakértők is példátlannak neveznek a kontinens klímatörténelmében. Közben az Egyesült Államokban is visszavonulót fújt a tél, és pillanatok alatt beköszöntött a tavasz.
Időjárás

Példátlan téli hőség Európában, Magyarországon is dőlnek a rekordok

Allaga TamásAllaga Tamás

2023. január 3. 9:43

A hómentes karácsony nem is igazán lepett meg minket, de akkor még nem tudtuk, hogy az még csak a kezdet. Az óév utolsó, valamint az új év első napjaiban Európában tucatszám küldte nyugdíjba a korábbi hőmérsékleti rekordokat a „hőhullám”, amelyet a szakértők is példátlannak neveznek a kontinens klímatörténelmében. Közben az Egyesült Államokban is visszavonulót fújt a tél, és pillanatok alatt beköszöntött a tavasz.

Jó hír a rezsiszámlának, rossz hír az élővilágnak. Jó hír a kivágásra váró tűzifáknak, rossz hír a klímaváltozás tagadóinak. Sosem látott téli hőhullámmal indult 2023 Európában, és benne Magyarországon. A múlt év utolsó napjaiban az előrejelzők már rebesgették, hogy jó eséllyel megdőlhetnek a napi melegrekordok, ez pedig be is igazolódott.

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, január 1-jén Sellyén 18,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel a 2022-ben Főnyeden mért 17,5 fokos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord dőlt meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján „a leghidegebb órákban is néhány helyen 10 fok felett maradt a hőmérséklet, sőt Kaposvár Fészerlak állomáson 12,5 fokot regisztráltunk, így országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord is született.” Aztán az év első napja után az év második napjára vonatkozó csúcs is a múlté, hiszen az 1992-ben mért 16,4 fokot csaknem 2 fokkal szárnyalták túl a dél-dunántúli mérőállomások. Álljunk meg egy pillanatra! 18, 19 fokokról beszélgetünk a leghidegebb hónapban? Igen, és mi még örülhetünk, hogy „mindössze” 1-2 fokkal mérünk magasabb értékeket, mint korábban.


Vannak azonban a magyarnál észvesztőbb adatok is. Mutatunk néhányat.

Hegyen 20 fok, télen

Ne menjünk először messzire, csak Ausztriáig. Ott eddig biztosan nem ez a legjobb síszezon, amit mi sem mutat jobban, mint, hogy 34 olyan állomás is volt a minap, amely több száz méter magasan fekszik, a napi maximum hőmérséklet pedig 15 fok fölé kúszott. A legmagasabb értéket, 20 Celsius-fokot Puchbergben mérték, amely ismerős hegyi helyszín lehet azok számára, akik már kirándultak a Schneebergen.

Régi barátaink, a lengyelek sem fagyoskodnak mostanság. Ha azt olvassuk, hogy egyes helyeken 19 fokot mértek napközben, az már önmagában is érdekes, de amikor ehhez hasonló értéket látunk éjjel is a hőmérőn, az már ijesztő.

Utazzunk most kelet felé, mégpedig Ukrajnába. Jó lenne, ha csak meteorológiai hírek miatt hallanánk az országról, mert az ottani léghőmérséklet már önmagában is megér egy misét: Ivano-Frankivszkban 20 fokot, Csernovicban 18 fokot regisztráltak. Korábban legfeljebb a Krímen fordult elő ilyenkor hasonlóan tavaszias idő. Kivételesen persze örülhetnek, hogy legalább az időjárás nem nehezíti meg az életüket, miközben mint tudjuk, az energiaellátás sokfelé akadozik, köszönhetően az oroszok terrorbombázásának.

Induljunk ismét nyugatnak, mégpedig Németországba, ahol szinte kiakadt a rekord-számláló. 2 nap alatt 869 havi rekord dőlt meg, ennek egy része még 2022 utolsó napján, egy része pedig idén elsején. 

Az Ausztriához közeli Hohenpeißenbergben 18,2 fok az új csúcs. Nem mellékes információ, hogy mindez közel 1000 méteres magasságban történt. 

De a természet még erre is rátett egy lapáttal. A Stuttgarthoz közeli Baden-Geroldsauban 19,2 fokot mértek – nem sokkal éjfél után.

Mindezek után már nem is esik le az állunk, ha az észak-spanyolországi 25 fokos időjárásról van szó, ami azért tegyük hozzá, ott sem normális az évnek ebben az időszakában.

Bár kisebb mértékű lehűlés egészen biztosan várható a hónapban, de a hosszabb távú trend előrejelzések szerint az sem lesz elég ahhoz, hogy valódi telet varázsoljon a kontinens nagyobb részére. Eközben az Egyesült Államokban is véget ért a rendkívül szélsőséges, hóviharokkal, áramkimaradásokkal és halálesetekkel fémjelzett időszak, és ahogy arra számítottunk, a keleti, délkeleti területeken nagyon gyorsan beköszöntött a tavasz, például Texasba és Floridába is visszatért a 30 foknál is melegebb levegő. Előzetesen is nagy esélyét láttuk annak, hogy ez a tél szélsőséges hőmérsékleti kilengéseket hozhat, és ez igazolódni látszik, de mi most inkább a melegebb végletet tapasztaljuk meg. A szezont viszont még nem érdemes leírni, hiszen csak a harmada telt el, így bőven van rá esély, hogy legalább rövidebb ideig tartó fagyos periódusokat is megéljünk itt a Kárpát-medencében. Szükség mindenképp lenne rájuk.

Nyitókép: Két fiú játszik a parton a szokatlanul napos és meleg időben az Egyesült Királyságban 2023. január 2-án – Fotó: Hugh R Hastings / Getty Images

#Időjárás#cikkek az időjárásról#hőség#tél#európa#magyarország#rekordok#ma

Címlapról ajánljuk