Időjárás

Pillanatok alatt megszűnhet az amerikai „jégkorszak”

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. december 29. 5:20

Ennek azonban még korai lenne örülni. Az adatok azt mutatják, hogy olyan események következnek a sztratoszférában, ami ismét szélsőséges időjáráshoz vezethet. 

Nyugodt szívvel nevezhetjük rendkívülinek az észak-amerikai időjárást, amely az ünnepek alatt jellemezte a térséget. A helyiek ugyan hozzászokhattak a téli hideghez és a hóhoz, de ez a vihar még ott is újraértelmezte a „fehér karácsony” fogalmát. Mínusz 40 fokos hőérzet, több tíz centi hó, áramkimaradások számos államban, és sajnálatos halálesetek – nem így képzeljük el a meghitt ünnepeket. A friss előrejelzések most azt mutatják, komoly átrendeződés várható a légkörben, pillanatok alatt beköszönthet ott a tavasz, de ez még nem jelenti azt, hogy végleg lezárul a szezon.

Már megint a poláris örvény

Sokszor írtunk már az úgynevezett poláris örvényről, amely télen a sarkvidékek felett alakul ki, méghozzá nagyon magasan, jóval a repülőgépek közlekedési szintje fölött. Az egyébként láthatatlan, de gigantikus ciklon jelentős hatással van az évszak időjárására, így azt is nagyban befolyásolja, hogy fagyos vagy tavaszias idő uralkodik nálunk. Amikor ez a hideg légörvény szép szabályos korong alakot ölt, akkor kiegyenlített viszonyok jellemzik a mérsékelt övezetet. Ha viszont szétszakad, akkor vannak területek, amelyeket elönt a fagyos levegő, és vannak, amelyek rendkívüli enyheséget tapasztalnak. És éppen ez történik most is: melegrekordok Magyarországon, gyilkos hideg az Egyesült Álamokban.

Ez azonban változóban van. Az örvény a modellszámítások szerint éppen megerősödni látszik, ami azt jelenti, hogy kezdi visszanyerni korong alakját, benne a szelek egyre erősebben fújnak. A nagy észak-dél irányú kilengések csökkennek, aminek hatása idővel a felszín közelében is megnyilvánul. Ami biztosnak tűnik, hogy Észak-Amerikában megszűnik a most tapasztalható rendkívüli hideg, és a kontinens keleti felén hamarosan áteshet az időjárás a ló túloldalára, ami tavaszias meleget jelent. De ez nem minden, hiszen úgy tűnik, csapadékból sem lesz hiány, tehát tartósan szép időben azért a továbbiakban sem bízhatnak a tengerentúlon. Egyelőre mindez Európára, és benne hazánkra nézve semmi jót nem ígér, legalábbis a télimádók szemszögéből. A két-három hetes anomália előrejelzések szinte vöröslenek, a havat váró meteorológusok arcáról hamar el is tűnt a mosoly, amikor a friss adatok megérkeztek.

Idén garantáltan fehérség nélkül maradunk, de még az új év első hete is így telhet.

De mire lehet számítani a későbbiekben?

Nem tart örökké

Ne felejtsük, hogy még csak a tél első harmada telt el, és azt is tudjuk, hogy nem egyszer túlórázott a hideg, és csak márciusban érkezett a java. Az már most valószínűsíthető, hogy januárban egy újabb sztratoszférikus melegedési esemény következik be, ami a korábban emlegetett örvény szétesését jelenti, az pedig egyenes út a szélsőségesebb időjárás irányába. Az Egyesült Államok lakói tehát még ne tegyék messzire a hólapátot, és arra is van sansz, hogy nálunk sem tart örökké a téli tavasz. Az erre vonatkozó előrejelzések persze még erős fenntartásokkal kezelendők, de ha azt is számításba vesszük, hogy a sarkvidéki hótakaró olyan jó állapotnak örvend, amilyennek már rég láttuk, akkor bizony még nem érdemes temetni a szezont. Addig viszont örüljünk, hogy egy kicsit spórolhatunk a fűtéssel, de közben ne feledkezzünk meg azon embertársainkról, akik kénytelenek a szabad ég alatt tölteni a hideg napokat.

Nyitókép: Fatih Aktas / Anadolu Agency via Getty Images

#Időjárás#cikkek az időjárásról#egyesült államok#poláris örvény#magyarország#enyhülés#ma

Címlapról ajánljuk