Időjárás

Akiket érdekelnek az igazán ritka, több tízezer évente felbukkanó üstökösök, azoknak van egy jótanácsunk: Ne nézz fel!

rtl.hurtl.hu

2023. január 20. 12:44

Sajnos a következő napok időjárása nem kedvez az amatőr csillagászoknak és az érdeklődőknek, pedig igazi kuriózumot láthatnánk, ha nem lenne vastag felhő az égen. 

A Magyar Csillagászati Egyesület havi kalendáriuma szerint idén januárban rengeteg, mintegy 31 olyan üstökös lesz az éjszakai égbolton, amelyet akár egy bárki által megvásárolható távcsővel is meg lehet csodálni. Ezek közül pedig a legérdekesebbnek, azaz a legközelebbinek és így legfényesebbnek a nagyon barátságos, C/2022 E3 (ZTF) nevű kométa ígérkezik, amelyet most, a hónap második felében már akár szabad szemmel is ki lehet szúrni. Vagyis ki lehetne, ha találnánk olyan helyet, ahol kicsi a fényszennyezés, és ami még kritikusabb, kevés a felhő. Van erre esély?

Az érdekes égi jelenséget legutóbb az ősember láthatta, a modern ember csak tavaly óta tud a létezéséről. Eddig ugyanis nagyon messze járt, most azonban „közel”, 44 millió km-re kerül a Földhöz, ami már elég lenne ahhoz, hogy élményszámba menő látványt nyújtson. De sem a csillagászoknak, sem az amatőr műkedvelőknek nem lehet őszinte a mosolya, amikor az előrejelzésre pillantanak, a ciklonok ugyanis nem mennek messzire a következő napokban. A hétvégén még mindenképp felhős, változékony időre van kilátás, hasonló égképre számíthatunk, mint az elmúlt napokban.

A felhők ráadásul elég vastagok lesznek ahhoz, hogy helyenként havas eső, havazás is kialakuljon.

Szombaton az északi megyékben, vasárnap pedig az Alföldön van némi esély átmeneti elvékonyodásra, de a magasban még akkor is maradhat egy olyan, vékony felhőréteg, amely jelentősen csökkenti a csillagok fényességét. A hétvége tehát egyáltalán nem kedvez a csillagászoknak, de több órás egybefüggő derült idő a jövő hét éjszakáin sem valószínű. Reméljük, más országok szerencsésebbek lesznek, és legalább az ő képeiken megcsodálhatjuk a ritka jelenséget.

Legalább felhőszakadás már nem lesz

A jövő hét első napjai még tartogatnak némi esőt, akkor ugyanis egy-két napig ismét melegszik az idő, de országos, áztató csapadék már nem érkezik. Ez pedig igaz a hét további részére is, de akkor már olyan értékeket olvashatunk majd le a hőmérőről, ami jobban emlékeztet a télre.

Fagyos éjszakák és gyenge olvadás – ez várható szerdától, és a gumicsizmákat is elcsomagolhatjuk.

Bármilyen furcsa is ezt leírni, a száraz időre szükség van, hiszen a magas vízállás az északkeleti országrészben már házakat veszélyeztet, és a Somogy-Fejér-Nógrád sávban a havi átlagos csapadékmennyiség két-háromszorosa is lehullott, így jelenleg további öntözésre nincs igény.

Ha pedig még egy kicsit távolabbra nézünk a meteorológiai adatsorokban, akkor azt látjuk, hogy a mostanihoz hasonló nagyon csapadékos időszak a következő néhány hétben nem is tér vissza, a hőmérséklet pedig jelentős bizonytalanság mellett az átlag közelében, vagy kissé afölött maradhat. Az olvasó persze jó eséllyel most azt gondolja, hogy ezek a hosszú távú előrejelzések csak találgatások, jóslatok, azonban az európai előrejelző központ „gyártósoráról” legördülő adatok a világ legjobbjának számítanak, ehhez pedig elképzelhetetlen méretű számítógépek asszisztálnak, de erről később majd részletesen is írunk. Addig is sok sikert, kevés felhőt kívánunk az üstökös vadászathoz, még akkor is, ha erre most nem sok esély van.

Nyitókép: A Nemzetközi Űrállomás és a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös látszik az égen Somoskőújfalu felett 2020. július 23-án este – Fotó: Komka Péter / MTI

#Időjárás#cikkek az időjárásról#üstökös#eső#előrejelzés#lehűlés#ma

Címlapról ajánljuk