Időjárás

Fehér karácsony? Na, az nem lesz, cserébe jön valami, ami a téltől egészen szokatlan

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. december 22. 9:52

Ne most szervezzünk szánkózást az ünnepek idejére. Az előrejelzések alapján ugyanis sokkal nagyobb szükségünk lehet az esernyőre. Jó hír viszont, hogy egyáltalán nem lesz hideg, ami a nem csak a rezsiszámláknak kedvez, hanem a szabadtéri programoknak is. 

Habár a fehér karácsony esélye egyenlő a nullával, mégis belenézünk a meteorológiai jósgömbbe, hiszen sokan lesznek úton az ünnepek alatt, és néhányan talán kirándulást is terveznek. Lássuk, mit mutatnak a friss adatok!

Szenteste

December 24-e reggelén még sokfelé eshet, majd napközben már inkább csak délnyugaton eredhet el az eső. Délután tehát zömmel száraz, emellett pedig igen enyhe időnk lesz, sőt, ekkor mérhetjük országos átlagban a legmagasabb hőmérsékleteket. 

Szombaton 10 fok körül lesz a jellemző csúcsérték, de 6-7 foknál várhatóan sehol sem lesz kevesebb. 

A távozó felhőzetnek hála a naplementét már sokfelé láthatjuk, és estére előbukkanhatnak a csillagok is, így gyors lehűlésre számítunk.

Karácsony első napja

A hangulatunk nem csak azért javulhat, mert itt a karácsony, hanem mert végre a nap is kisüthet. Délnyugaton és északkeleten a köd és rétegfelhőzet ezt ugyan tartósan akadályozhatja, de az ország nagyobb részén egészen világos időben lehet részünk. A reggel kicsit fázós lesz, de délutánra megint befűt a természet. 

Akár 8 Celsius-fok lehet az átlag, de árnyalja a képet, hogy miközben északkeleten ennél hűvösebb lesz, a napsütötte tájakon akár 10 fok fölé is szaladhat a hőmérő higanyszála, ha lenne még neki. 

Záporok okozhatnak itt-ott meglepetést a kint tartózkodóknak, a karácsonyfa viszont akkor sem dőlne fel, ha kint találnánk neki helyet, mert nem lesz erős a szél.

Karácsony második napja

Nagyon úgy fest, hogy ezen a napon sem záródik felettünk teljesen a felhőtakaró, tehát néhány percre ránk mosolyoghat a nap. Az enyhe éjszakát követően napközben sem kimondottan téli körülmények várnak odakint. Az ország déli tájain 10 fok lehet a jellemző csúcs, de a hidegebb északi területeken is átlagon felüli, 4-5 fokos értékekre számítunk. Az ország döntő részén megússzuk ezt a napot szárazon, az északkeleti megyékben azonban egymást követhetik a záporok, így arrafelé nem lesz igazán csalogató a séta gondolata. A széllel most először érdemes egy kicsit foglalkozni, mert ez Pécs térségében megerősödhet délutánra és akár 40-50 km/órás lökések is előfordulhatnak.

Hogyan tovább?

A jövő hét közepén érkezhet legkorábban lehűlés, de ahogy befutnak az újabbnál újabb előrejelzések, úgy tűnik ez is egyre valószínűtlenebbnek. Továbbra is csak súrolnak majd a frontok, így átmeneti felhősödés és kisebb csapadék ezekben a napokban is előfordulhat, de összességében szárazabbnak látszik a két ünnep közötti időszak, mint maga a karácsony. Az tehát biztos, hogy nem a hótorlaszok okozzák majd a legnagyobb nehézséget, az viszont nagyon kérdéses, hogy milyen viszonyok között vágunk neki az új évnek, akkor ugyanis jelentősen megnő az előrejelzés bizonytalansága. Közel ugyanannyi a hideg, mint a meleg forgatókönyv esélye, bár ahogy az lenni szokott, a mérleg nyelve hangyányit az enyheség irányába hajlik. Hogy ennek örüljünk vagy sem, az olvasóra bízzuk!

Nyitókép: Ruprech Judit / MTI

#Időjárás#cikkek az időjárásról#előrejelzés#havazás#enyhe#ma

Címlapról ajánljuk