Időjárás

Pénztárcabarát idővel futhatunk neki az ősz végének

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. október 21. 10:44

Megérkeztek a friss hosszútávú előrejelzések, amelyek most különösen érdekesek, hiszen sokakat érdekel, mikor indulhat el igazán a fűtési szezon. Egyelőre úgy tűnik, kegyes marad hozzánk az időjárás, nem a következő hetekben kell felélnünk tartalékainkat.

A néhány napnál hosszabb távra szóló előrejelzésekre sokan csak legyintenek, holott igenis van értelmük, hasznuk. Persze azt valóban kár elvárni, hogy órára vagy napra pontosan előre lássuk a frontok érkezését, de az akár két-három hetes időtávon is gyakran megmondható, milyen jellegű időnk lesz. 

Az úgynevezett anomália (átlagtól való eltérés) előrejelzések ugyanis csak a nagy, fél kontinensnyi légörvények jellemző helyzetét képesek megbecsülni, abból viszont az avatott szem sok következtetést levonhat. Erre teszünk most kísérletet. Arról, hogy meddig pontosak az előrejelzések, itt írtunk korábban.

Az esős szeptember után az október nagyobb része igazán kellemes időt hozott, aminek mind a lelki feltöltődés, mind az anyagiak szempontjából örülhettünk. 

Bár a klasszikus, igazán meleg vénasszonyok nyara már jó eséllyel nem tér vissza, de október utolsó hete így is meglehetősen nyugodt időt tartogat. 

Azt leszámítva, hogy szombaton egy csapadékot hozó front vonul át az országon, érdemi eső szinte biztosan nem lesz a következő 10 napban. Párásság, köd, változó felhőzet és nagy napi hőingás van terítéken, ugyanis egy újabb anticiklon húzódik Közép-Európa fölé.

Mit jelenthet ez a számok nyelvén? 

Zömmel fagymentes éjszakákat és akár 20 fokos csúcsokat is, sőt, a Dél-Dunántúlon, ahol az ország legmelegebb tájait találjuk majd, akár ennél is jobb idő lehet. A hajnalok azonban ilyen időjárási helyzetben a hegyközi medencékben, szélvédett területeken igencsak hűvösek tudnak lenni, tehát azokon a kiemelt tájakon jó eséllyel füstölnek majd a kémények. A napi átlaghőmérséklet egyébként szinte biztosan a kritikus 15 fok alatt marad, de összességében nem lehet majd sok panaszunk ezekre a napokra.

Európa időjárási képe pedig nagy vonalakban ugyanolyan maradhat az ezt követő egy-két hétben is. Az ősszel egyébként szokványosnak mondható mediterrán ciklon tevékenységnek most nem sok nyomát látjuk, ami azt is maga után vonja, hogy igazán nagy esők hozzánk sem érkeznek. Bár a legmagasabb hőmérsékleteket tőlünk nyugatra mérik majd, de idehaza is folytatódhat az átlagosnál kissé enyhébb idő.  Ne feledjük, itt már november elejéről beszélünk, tehát az átlagosnál melegebb közel sem jelent kánikulát, de egy kicsit több gázt hagyhat a tározókban vagy több fát a tüzép telepen (és az erdőkben). 

A friss előrejelzések szerint november közepén válhat aktívabbá a ciklontevékenység, de az még messze van… 

A nyugalomnak azonban addig is ára van. 

A gyenge szél és a magasban fölénk érkező meleg levegő együtt olyan légrétegződést alakíthat ki, amely során a felszín közelében könnyebben feldúsulnak a szennyező anyagok. Igen, a szmogról van szó, amellyel sajnos egyre inkább számolnunk kell, mindenek előtt azokon a településeken, ahol kandallóval fűtenek, és amelyek egyébként is szélvédettnek számítanak. Vigyázó szemeinket ezért a levegőminőségi adatokra vetjük, és beszámolunk róla, amint veszélyes helyzettel lesz dolgunk.

Nyitókép: a Margitsziget október 18-án. MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

#Időjárás#meteorológia#előrejelzés#cikkek az időjárásról#november#fűtési szezon#ma

Címlapról ajánljuk