Időjárás

Bemutatjuk, mi piszkít bele a hétvégébe

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. augusztus 12. 15:02

Az idei nyár katasztrófa a mezőgazdaságra nézve, ugyanakkor nyaralóként nehéz volt olyan időszakot kifogni, amikor nem volt kimondottan strandidő. Ez a hétvége viszont kicsit elüt a többitől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzői is felidézték korábbi kollégáik gyakori mondását, miszerint „An helyzet ravasz helyzet”. Az „An” betűkód azt jelenti, hogy egy anticiklon (ezt jelöljük A-val) van tőlünk északra (az pedig az „n”).

Ha anticiklont emlegetünk, általában nyugodt, napos, száraz időre kell asszociáljunk, de ez itt mindenképp kivétel – a keleties széllel surranópályán rendszerint nedves, felhő- és csapadékképzésre hajlamos levegő áramlik a Kárpát-medencébe, méghozzá olyan kellemetlen módon, hogy több napos időtávon lehetetlenné teszi a pontos előrejelzést.

Porszem a gépezetben

Ennek egy elfajult változata az, amikor úgy nevezett magassági hidegcsepp alakul ki a légörvény peremén. A hidegcsepp bár láthatatlan, de könnyen elképzelhető jószág: több kilométer magasan lebegő, örvénylő, a környezeténél hidegebb levegőlencséről van szó, amelynek közvetlen hatását a felszín közelében nem érezzük. Közvetve viszont nagyon is! Az ilyen légállapot nagyon labilis, nagy felhajtóerő keletkezik, tehát könnyen alakul ki zápor, zivatar.

Ha az anticiklon egy lassan forgó fogaskerék, akkor a hidegcsepp olyan, mint a fogak közé ékelődő piszok.

Egyetlen különbséggel: a csepp útjában bármikor bekövetkezhetnek 50-100 km-es eltérések, ami nem hangzik soknak, de nagyon nem mindegy, hogy végül a Balatonnál vagy Szegednél esik az eső.

Már fölöttünk van

Ezekben a napokban lényegében körbetáncol minket egy ilyen kis örvény, ennek köszönhetően a hétvégén több helyen átmeneti felhősödésre és záporok, zivatarok kialakulására számítunk.

Szombaton a nap második felében, főleg estefelé sokasodhatnak meg a csapadékgócok, a legbíztatóbb esélyek az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében mutatkoznak. 

Éjjel és vasárnap is lehetnek ilyen rövid életű záporok, kizárni szerencsére egyik országrészben sem lehet, de ne legyen kétségünk, az aszály ellen ez sem ér semmit. 

Sajnos ez még akkor is igaz, ha a kicsit felhős, itt-ott záporos jelleg megmarad a jövő hét első napjaiban is, a csapadék ugyanis hazánk mindössze néhány százalékát érinti majd.

Nyitókép: Szivárvány zápor után a nagykanizsai Csónakázó-tónál. Fotó: MTI / Varga György

#Időjárás#meteorológia#előrejelzés#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk