Időjárás

Már ne örüljön sokáig az októberi melegnek

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. október 19. 15:59

Rossz hír vagy sem, de egy hidegfront véget vet a vénasszonyok nyarának, és október második felében talán azzal sem vállalunk nagy kockázatot, ha azt mondjuk, idén még egy ilyen hosszú és meleg (közel 25 fokos) időszak már nem lesz. Ám ha erre a szezonra el is kell csomagolnunk a nyári ruhákat, a hosszú távú trendek azt mutatják, hogy évtizedről évtizedre egyre hosszabbak az indián nyarak, a klímaváltozás pedig még melegebbé teheti a jövő őszeit.

Szeptemberben nyoma sem volt a meleg és száraz időjárásnak, de ezt talán senki sem bánta. A valaha megfigyelt legszárazabb első 8 hónap után áldásként érkeztek meg az őszi esőfelhők, amelyek igyekeztek behozni a lemaradást. Sikerrel, hiszen az Alföld egyes részein a mostani lett az eddigi legcsapadékosabb szeptember. 

Semmi, így az „özönvíz” sem tarthat örökké, október elején a hosszabb távú előrejelzések már pedzegették, hogy idén sem maradunk nyárutó nélkül. Így is lett, az elmúlt két hétre kevés panaszunk lehetett, már csak azért is, mert a kellemes délutáni hőmérsékletek mellett a fűtést sem kellett túlzásba vinni.

Mostanra azonban szinte biztossá vált, hogy szerdán megszűnik a meleg levegő utánpótlása, a hőmérséklet jó néhány napra az átlag alá zuhan. Markáns hidegfront rajzolódik ki az előrejelzésekben, amely a hét közepén észak felől zúdítja majd ránk az ott halmozódó levegőt. Valamirevaló csapadékot ettől most ne reméljünk, de cserébe a viharos szél is elkerüli hazánkat. A nap ereje azonban a hét utolsó napjaiban már nem lesz elég ahhoz, hogy olyan kellemes hőérzetet biztosítson, mint az elmúlt napokban. Aggodalomra mindezek ellenére semmi ok, a mostani lehűlés átmenetinek látszik, a jövő hét elejére ismét visszatérhetnek a 20 Celsius-fok közeli értékek, de ebben még azért van egy kis bizonytalanság.

Erről is a klímaváltozás tehet

Napjainkban szinte nincs olyan időjárási esemény, amelyre ne vetülne rá az éghajlatváltozás árnyéka. Amikor október közepén még késő nyári hőmérsékleteket mérünk, felmerül a kérdés, vajon régen is előfordult-e hasonló? Az Országos Meteorológiai Szolgálat 120 éves adatsorát és matematikai módszereket felhasználva statisztikát készített a hazai indián nyarakról, ez alapján a fenti kérdésre kettős válasz adható.

Egy évszázad alatt átlagosan 5,5 nappal növekedett azoknak az őszi napoknak a száma, amikor a csúcshőmérséklet meghaladta a 20 fokot. 

Ez a trend azonban nem figyelhető meg évről évre, jelentős hullámzásokat látunk az idősorban. 1918-ban például olyan forró volt a szeptember, hogy annak utolsó hetében Budapesten 33, az Alföldön néhol 37 fokot is mértek! 1923 októberének végén is 25 fok körüli csúcsokról érkezett jelentés – akkoriban még szó szerint észlelők jelentették be méréseiket. Emlékeinkben kutakodva valószínűleg 2019 derenghet, amely az eddigi 4. legmelegebb októbert hozta, ekkor a vénasszonyok nyara október 9-e és 27-e között tartott. Szélsőségek, átlagon felüli értékek tehát régen is voltak, de a számok azt mutatják, hogy szép lassan egyre több lesz belőlük, párhuzamosan éghajlatunk változásával és a bolygó melegedésével. 

Ennek akár örülhetnénk is, most, az emelkedő fűtési költségek mellett különösen, de ne feledjük, a természet ehhez nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni. Felborul a flóra szezonális ritmusa, a kártevők nem pusztulnak el, ráadásul olyan invazív fajok jelenhetnek meg, amelyek itt egyébként nem éreznék jól magukat, erre talán legjobb példa a mindenki által jól ismert poloska.

Megjegyzés a módszertanhoz: az OMSZ a vizsgálatban indián nyári napnak nevezte, amikor a maximum hőmérséklet meghaladta a 20 fokot. Fontos, hogy csak a szeptember 21. és november 7. közötti időszakot vizsgálta.

Nyitókép: DOF / iStock / Getty Images Plus

#Időjárás#cikkek az időjárásról#indián nyár#felmelegedés#klímaváltozás#ma

Címlapról ajánljuk