Időjárás

Megelégelték a klímakutatók, hogy senki sem hallgat rájuk, radikális eszközökhöz nyúlnának

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. szeptember 6. 15:31

A tudomány diszkrét intelme láthatóan nem elég, ezért a „lázadó” tudósok másképp érnék el, hogy minél többen lépjenek egyet hátra, és gondolják át, mit tehetnek a klímaváltozás megfékezése érdekében. Nagy port kavart közös cikkük, amelyet sok folyóirat nem is akart megjelentetni.

Évtizedek teltek el, mióta megjelent az IPCC, azaz az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change) első átfogó jelentése, és felhívta a figyelmet a közelgő veszélyre, a beláthatatlan mértékű változásokra. Azóta a tudomány sokkal világosabban fogalmaz, egészen egyértelmű elképzelésünk van arról, mi történik a Földön, ha tovább folytatjuk környezetszennyező, fenntarthatatlan életmódunkat – látszólag azonban mégsem teszünk ez ellen semmit.

Így talán nem meglepő, hogy néhány kutató úgy döntött, ezentúl nem vesz részt a jelentések elkészítésében. Úgy látják, bár a kutatásokat összefoglaló anyag rendkívül átfogó és megbízható, egyszerűen nem váltja ki a kívánt hatást. 

Szerintük a szakmabelieknek sokkal radikálisabb eszközökhöz kellene folyamodniuk, a tudomány diszkrét intelme itt már nem elég.

A „lázadók” ugyan nem szólítottak fel tömeges sztrájkra, de el akarják érni, hogy minél többen lépjenek egyet hátra, és gondolják át, mit tehetnek a cél érdekében. Közös cikkük, amelyet sok folyóirat nem is akart megjelentetni, természetesen nagy port kavart, legalább annyian értettek vele egyet, mint ahányan ellenezték ezt a megoldást. A mozgalom egyik ellenzője, aki a kezdetektől részt vesz az IPCC-jelentések elkészítésében, arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, ha a kutatók csendben maradnak, az még inkább aláássa a sikert.

Az egyetlen észszerű megoldásnak az tűnik, ha a vizsgálatok folytatása és publikálása mellett a tudósok megtanulnak a politika nyelvén beszélni, a döntéshozók között pedig megjelennek olyan szakpolitikusok, 

akik fogékonyak erre a problémára, és értenek a számok nyelvén is. A forrongó kutatók mindenesetre elérték elsődleges céljukat, hiszen egy évvel felhívásuk megjelenése után kialakult egy aktív párbeszéd a felek között. Ez persze még kevés, ennek hatása nem, vagy csak rendkívül lassan gyűrűzik be a politikába, miközben hamarosan elkészül az IPCC legújabb jelentése, amely várhatóan további rossz híreket hoz számunkra, ami a jövő éghajlatát illeti. Kérdés, mennyi időnk van még, hogy ilyen vitákat folytassunk, és mennyire fér bele, hogy olyanokra várjunk, akik hajlandók végre hallgatni a tudomány szavára.

Nyitókép: Varsói szmog és légszennyezés 2017 januárjában – Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Getty Images

 

 

 

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#klímaváltozás#klímajelentés#ipcc#tudomány#tudósok

Címlapról ajánljuk