Időjárás

Akár fehér karácsonyunk is lehet – egy gigantikus vulkánkitörés miatt

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. szeptember 3. 12:21

Több mint 50 kilométerig fellövellt a víz januárban, amikor egy víz alatti vulkán kitört Tongán. Márpedig ha a sztratoszféra lehűl a déli féltekén, az a sokéves statisztika szerint az északi féltekén hidegbetöréseket okozhat. Tehát akár egy télies tél, sőt fehér karácsony is elképzelhető Európában. Más kérdés, hogy szabad-e ennek drukkolni, amikor spórolni kell.

Nagyon érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet a Severe Weather Europe. Ahhoz, hogy megsejthessük, mi vár ránk az idei télen, egészen januárig kell visszautaznunk az időben, amikor egy olyan rég nem látott vulkánkitörés történt, amelynek lökéshullámai többször is megkerülték a Földet.

Vízágyú

2021 decemberében vált aktívvá az egzotikus nevű Hunga Tonga–Hunga Ha'apai vulkán, amely idén januárban okozott olyan erejű kitörést, amilyet csak nagyon ritkán látni. A robbanás több százszor erősebb volt, mint a hirosimai atomrobbanás, a cunami pedig több országban is okozott károkat, sőt, embereket is ölt. 

Mivel a vulkán víz alatti, ezért a kitöréskor rengeteg tengervizet lövellt az égbe, és ha azt írjuk, az égbe, azt szó szerint kell érteni: 

az időjárási folyamatok jórészt a 10 kilométer vastag troposzférában zajlanak, efölött a 30 kilométer vastag sztratoszféra található, a vulkáni csóva viszont kis híján elérte a mezoszférát is, 58 kilométer magasságban állt meg. 

Ebbe a légrétegbe csak nagyon ritkán és nagyon kis mennyiségben jut víz, de ez most megváltozott, a kitörés, mondhatni, bepárásította a magaslégkört. A vízgőz hatása, hogy a napsugárzást visszaveri, ezzel hűti a sztratoszférát, a Föld által kisugárzott hőt viszont csapdázza, ezzel fűti a troposzférát. Ennek pedig következményei vannak.

50 kilométer magasan dőlhet el, hideg lesz-e a tél
A Hunga Tonga békeidőben – fotó: Yves GLADU / Contributor / Getty Images

Elszabadul a hideg

A Severe Weather Europe szakemberei archív adatok feldolgozásával statisztikákat készítettek, mert arra voltak kíváncsiak, jellemzően 

milyen a tél az északi féltekén akkor, amikor a sztratoszféra lehűl a déli féltekén. 

Azt találták, hogy ha a déli féltekén jelentősen hűl a sztratoszféra, akkor jellemzően egy anticiklon alakul ki az Atlanti-óceán és Grönland felett, amelyet a meteorológia tudománya negatív NAO fázisnak hív. 

Ilyenkor az időjárás Európában hektikussá válik abban az értelemben, hogy nem kiegyenlített a hőmérséklet, sokkal inkább szokatlanul meleg és hideg időszakok váltják egymást, amely télen hidegbetöréseket is magában foglalhat. A statisztika szerint ugyanis gyengülhet a sztratoszférában örvénylő úgy nevezett poláris örvény (nagy magasságokban kialakuló gigantikus ciklon), amely így 

szabadjára engedheti a sarkvidéki hideg légtömegeket, és azok időről időre eláraszthatják Észak-Amerikát és Európát is.

A hidegbetörések gyakrabban járnak együtt mediterrán ciklonok képződésével, amelyek Magyarországon a havazás fő forrásai. Ezek persze csak elnagyolt összefüggések, de ha hihetünk a számításoknak, akkor van esély akár egy valóban télies télre is. Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a kontinens országai mindent megtesznek, hogy spóroljanak a tüzelővel, vajon helyes-e egy átlagos, tehát úgy-ahogy hideg tél bekövetkezéséért drukkolni?

Az eredményeket persze fenntartásokkal kell kezelni, és fontos azt is figyelni, hogy a hosszú távú előrejelző modellek alátámasztják-e a felvázolt forgatókönyvet, mindenesetre érdemes lesz követni a fejleményeket, hiszen tanulsággal szolgálhatnak a jövőbeli hasonló helyzetek kezeléséhez.

Nyitókép: A vulkánkitörés füstje és gőze – fotó: tongai haditengerészet

 

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#meteorológia#előrejelzés#tél#vulkán#vulkánkitörés##sztratoszféra#fehér karácsony#hidegbetörés#téli időjárás#ma

Címlapról ajánljuk