Időjárás

Az esős napok ellenére is gondot jelent az aszály

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. június 7. 12:35

Szerencsére már jó ideje véget ért hazánkban a teljes csapadékszünet, az aranyat érő májusi esők megérkeztek és sokfelé csillapították a szikkadt földek szomját. A több hónapos hátrányt azonban nem könnyű leküzdeni, még mindig vannak olyan területek, ahol szükség van a csapadékra. Nézzük, érkezik-e.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból jól látszik, amit a helyiek is tapasztalnak: a Tiszántúlon az ország más részeihez képest alig esett. Hónapok óta jellemző, hogy Szabolcsot, Békés megyét és a Hajdúság egy részét kevésbé érintik a nagyobb csapadékgócok, így míg például az elmúlt napokban a Kisalföldön közel egy havi mennyiség esett, addig a keleti határnál van, ahol 1-2 mm-t sikerült csak mérni. A szolgálat által meghatározott kategóriák alapján (https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/) ez a nyári növényekre közepes, az őszi vetésekre viszont több helyen súlyos aszálykockázatot jelent, amelyet csak egy kiadós esőzés vagy nagy területet érintő mesterséges öntözés tudna orvosolni.

Jön a felmentő sereg?

Ami mindenképp jó hír, hogy ez a hét kimondottan kedvező kilátásokat tartogat csapadék tekintetében. Szerdától péntekig több hullámban számítunk esőre, záporokra, amelyek ismét nyugat felől érik el az országot. Fontos az eső-zápor különbségtétel, mert most inkább a tartós eső kedvezne, és szerencsére erre is van egy kis esély. Az már kevésbé jó hír, hogy a csapadékrendszerek a szimulációk alapján főként továbbra is hazánk nyugati felét érinthetik, és csak kisebb sansszal, kisebb mennyiségben és inkább záporos formában vonulhatnak át a keleti megyék fölé. Hangsúlyozzuk, hogy ebben még van bizonytalanság, abban viszont nincs, hogy az ország zömén ebben a három napban lesz eső, amely a hőmérsékletet is visszafogja valamelyest. A párássá váló levegőben a földek száradása is csökken, így több hasznosulhat az égi áldásból.

Hogyan tovább?

A következő hétről még van értelme beszélni, addig még ellát a meteorológus szeme, még ha csak homályosan is. Melegebb, szárazabb napok jöhetnek, igazi nyaralóidő van kilátásban, amely ugyan nem zár ki egy-egy záport, zivatart, de mezőgazdasági szempontból ezek elhanyagolhatónak mondhatók. Ahogy korábban már megírtuk, a hosszú távú előrejelzések sem kecsegtetnek sok jóval, ami az aszályt illeti.

Nyitókép: MTI / Balázs Attila

#Időjárás#eső#csapadék#aszály#cikkek az időjárásról#ma

Címlapról ajánljuk