Időjárás

Itt a nyári előrejelzés, de örülnénk, ha nem válna be

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. május 23. 10:11

Nagy vonalakban hőség és aszály, azaz az átlagosnál melegebb és szárazabb idő várható, időnként pedig heves zivatarrendszerek rontják el a nyaralók örömét és okoznak károkat.

Elérhetőek a friss nyári, tehát 3 hónapot felölelő hosszútávú időjárás előrejelzések, amelyeket a Severe Weather Europe csapata szemlézett kimerítően és tudományos igénnyel. Legtöbbünk nagy érdeklődéssel várja, mit hoz a nyár, ám az adatok sajnos nem túl megnyugtatók.

Mindenek előtt fontos tisztázni, mit is várhatunk el egy szakmailag igényes és korrekt hosszútávú előrejelzéstől. Az internet hemzseg a 30 napos, 3 vagy 6 hónapos, sokszor napi bontású(!) előrejelzésektől, amelyeknek valószínűleg senki sem ad hitelt, nem valószínű, hogy lenne, aki valaha is ezekre alapozva próbálta időzíteni nyaralását. Nagyon helyesen, hiszen ilyen távon ilyen részletességgel lehetetlen előrejelezni, és ez sokáig még így is marad.

Ha napra pontos prognózis nem is létezik, azért az sem igaz, hogy semmit se tudnánk az előttünk álló nyárról. Azon túl persze, hogy három hónapos lesz. Vannak ugyanis olyan nagytérségű folyamatok, amelyek tartósan és drasztikusan kihatnak a légköri áramlásokra. Az egyik legfontosabb, legjobban ismert és legjobban előrejelezhető ezek közül az El Niño - déli oszcilláció (ENSO), amely nem más, mint a Csendes-óceán vízhőmérsékletének rendkívüli változása bizonyos térségekben. Jelenleg Dél-Amerika partjainál a szokottnál hidegebb a víz (La Niña fázis), a számítások szerint az is marad, és ez tapasztalat szerint nyomot hagy Európa időjárásán is. Lássuk, milyet!

A tapasztalat és a három legmegbízhatóbb előrejelző központ eredményei meglehetősen egybehangzóan mutatják, hogy az öreg kontinensen az általános helyzetkép nem sok örömre ad majd okot a mezőgazdaság számára. Európa legnagyobb részén anticiklonális hatások érvényesülhetnek, így a sokévi átlagnál szárazabb és melegebb körülmények uralkodhatnak. 

Mit jelent ez? 

A hosszú meleg periódusokat elvétve hidegfrontok szakíthatják meg, amelyek azonban rendszerint heves zivatarokkal, felhőszakadással járnak. 

Hűsölésért és több esőért egészen Skandináviáig vagy a Brit-szigetekre kéne utaznunk, ott nem fenyeget az aszály, ha beválik az előrejelzés. 

Mindez nem azt jelenti, hogy ne lehetnénk annyira pechesek, hogy éppen a kiszemelt balatoni hétvégénken köszöntene be pár napra a „rossz idő”, de ha szeptemberben majd összegezzük a csapadékot, összeszámoljuk a hőségnapokat és megmérjük a talaj nedvességtartalmát, akkor jó eséllyel csóváljuk majd fejünket. Az 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fentieket nem szabad készpénznek venni. Nem arról van szó, hogy egész nyáron forróság lesz, és nem is arról, hogy egy csepp eső sem hullik majd. Ilyen előrejelzések alapján nem lehet nyaralást időzíteni sem. Annyit azonban elmondhatunk, hogy 

a most rendelkezésre álló legmodernebb és legmegbízhatóbb számítások alapján az átlagosnál szárazabb és melegebb időszakok lehetnek túlsúlyban, időnként pedig heves zivatarrendszerek borzolhatják a kedélyeket. 

Érdemes a kedvezőtlenebb forgatókönyv szerint készülnünk a szezonra, mindenek előtt egészségünk megerősítésével, immunrendszerünk ellenállóbbá tételével. Ami pedig a hatóságokat és a mezőgazdaságot illeti, ott is sok még a teendő. Az aszály ellen többek közt úgy lehet hatékonyan védekezni, ha a hirtelen lezúduló nyári záporok vizét tározókba gyűjtjük, és később azzal öntözünk. Ilyen tározókat akár ön is beszerezhet kertjébe, és ezzel sokat lefaraghat a rezsiből is.

#Időjárás#nyár#forróság#aszály#meteorológia#előrejelzés#ma#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk