Időjárás

Durva hőségrekord: 46 fokot mértek Portugáliában

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 18:41

Spanyolországban 45,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Durva hőhullám érte el az Ibériai-félszigetet, Portugáliában ma nem kevesebb mint 46,3 fokot, míg Spanyolországban 45,6 fokot mértek. A rekordot Lousã városában mérték. Mindkét országnak szinte az egész területén a legmagasabb készültség van érvényben. Az országban az említett városon kívül még öt mérőponton emelkedett 45 fok fölé a hőmérséklet.

Portugáliában összesen 28 helyen dőlt meg a júliusi melegrekord.

Portugália mellett, Spanyolországot sanyargatja a hőség, ahol szerdán majdnem 50 állomáson érte el a 40 fokot a hőmérséklet.

Az újabb hőhullámért egy Atlanti-óceán felett örvénylő, a spanyolok által Dana névre keresztelt ciklon a felelős, melynek előoldalán dél felől nagy mennyiségű forró, szubtrópusi levegő éri el Délnyugat-Európát.

írja az Időkép.

Ennek a ciklonnak a mozgása határozza meg majd a hétvégén és a jövő hét elején a Nyugat-Európát sújtó hőhullám erősségét. A jelenlegi számítások szerint a ciklon észak, északkelet felé mozdul el a hétvége során, ami tovább erősíti a délies áramlást, így várhatóan Franciaországot és Brit-szigeteket is elárasztja a forró légtömeg a jövő hét első napjaiban.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Időjárás#nyár#portugália#forróság#meleg#spanyolország

Címlapról ajánljuk