Időjárás

Régen még az időjárás-előrejelzés is jobb volt?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. május 19. 14:55

A meteorológus szinte nap mint nap találkozik olyan kritikával, amely szerint a prognózisok minősége nemhogy javult, de még romlott is az elmúlt évtizedekben. Tudományos adatok bizonyítják, hogy ez a legkevésbé sem így van, sőt! Az információs káosz és az előrejelzés iránti igények azonban jelentősen nőttek.

„Lóg az eső lába.” „Vörös az ég alja, aligha szél nem lesz!” „Nem fog esni, lehúzza a Duna.” Ismerősek ezek a mondatok? A meteorológusok is sokszor találkoznak ehhez hasonló bölcsességekkel, megfigyelésekkel, és míg soknak van alapja, mások inkább a mítoszok kategóriájába sorolhatók. Új cikksorozatunkban a leggyakoribb időjárással kapcsolatos tévhiteket vesszük sorra.

Régen még a nosztalgia is jobb volt, tartja viccesen a mondás, és ezt az előrejelző meteorológus is sokszor tapasztalja, hiszen szinte nap mint nap találkozik olyan kritikával, amely szerint a prognózisok minősége nemhogy javult, de még romlott is az elmúlt évtizedekben. Lépjünk túl a szubjektív érzéseken, és nézzük meg, mit mutatnak a tények, a számok, hogyan változott az előrejelzések beválása.

Jobb alapanyagokból főzhetünk

Az biztos, hogy nincs két egyforma képességű ember, így az előrejelzések minősége akár még függhetne is a szakembergárdától. Ami azonban vitathatatlan, hogy az informatika döbbenetes mértékben fejlődött, a számítási kapacitás hatalmasat nőtt az elmúlt évtizedekben, és a műholdak, radarok és repülőgépek szemével még jobban megismerhetjük a légkör aktuális állapotát. Így vált lehetővé a második világháború után, hogy elkészülhessen az első modern szemlélettel is megbízhatónak nevezhető előrejelzés, és így lehetséges, hogy ma már nemcsak 5 napra, de akár 50 évre is előre tudunk tekinteni, ami a légkör jövőjét illeti. 

A technológiai fejlődés várhatóan töretlen lesz a következő években is, ezért 

joggal várhatjuk, hogy az előrejelzések is egyre pontosabbá válnak. 

A pontosságot ugyanis nagy mértékben az határozza meg, milyen sűrű az a képzeletbeli rácsháló, amellyel lefedjük a Földet, hogy aztán szuperszámítógépekkel a rácsháló pontjaiban kiszámítsuk a légkört leíró egyenleteket. A sűrűbb rács azt jelenti, többet kell számolnunk, ezért gyorsabb és erősebb gépekre van szükségünk. Ez a múlt század elején még vágyálom volt, de mára valósággá vált.

Bábeli zűrzavar

A hőskorban szinte mindenből csak egy volt. Egy számítást végeztek, amelynek egy eredménye lett, és erről senki nem sejthette előre, megbízható-e vagy sem. Az időjárás-jelentések egyetlen stúdióban kerültek felvételre, amelyet egy médium, az állami televízió közvetített. Ha valaki azt mondta, „úgy hallottam, holnap eső lesz”, mindenki tudhatta, honnan származik az információ. Íme egy időjárás-jelentés a hőskorból:


Mára a helyzet teljesen megváltozott. Számos előrejelzési szimuláció létezik, amelyek eredményeit nemcsak az OMSZ, de szinte bárki közzéteheti weboldalán vagy a közösségi médiában. Az információ a hírversenyben sokat torzulhat, sokakhoz csak a kattintásvadász címek jutnak el, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy okostelefonunkon bármikor hozzájuthatunk a kívánt előrejelzéshez, még ha fogalmunk sincs, a kérdéses adat hogyan került a készülékünkre. Ilyen adattengerben nehéz eligazodni, nehéz felelősöket keresni, és hasonlóan, a meteorológusnak is egyre nehezebb eljuttatni a nagyközönséghez a hiteles információt.

Többet tudunk, többet akarunk

A technika fejlődésével mára egészen részletgazdag előrejelzések készítésére vagyunk képesek, és ezt ki is szeretnénk használni. Igyekszünk órás bontásban megadni a csapadék alakulását, megyei vagy járási bontásban a zivatarok kialakulási helyét. A mérnöki tudományokban olyan nagy felbontású modelleket használnak, amelyekkel az épületek között áramló levegő útját is képesek feltérképezni. A többlet tudás megjelent az előrejelzési szövegekben is. 

Évtizedekkel ezelőtt egy frontátvonulást a kevés és pontatlan előrejelzési adat miatt még csak 1-2 mondatban, elkenve tudtak leírni, ezt könnyen ellenőrizhetjük a korabeli napijelentés-kiadványok fellapozásával. Ma egy hasonló helyzetben sokszor maga a veszélyjelzés több mint fél oldalt tesz ki.

A lehetőségekkel együtt az igények is megnőttek, sőt, fokozatosan túltesznek azokon. Már nem azt a kérdést teszik fel az érdeklődők, melyik nap lesz eső, hanem azt, egy hét múlva este 5 órakor a Kossuth Lajos utca 54. b szám alatt lesz-e eső. Sajnos itt még nem tart a tudomány.

A számok nyelvén

A meteorológia alapvetően egy számításokon alapuló, fizikát, matematikát és informatikát alkalmazó objektív tudomány. Ennek előnye, hogy állításai ellenőrizhetők, az előrejelzések beválása folyton monitorozható. Mind a nagy előrejelző központok, mind a nemzeti szolgálatok végeznek 

úgynevezett verifikációs vizsgálatokat, amelyek során adott szempontrendszer szerint ellenőrzik az előrejelzések és a mérések eltérését. 

Az alábbi ábrán azt látjuk, hogyan váltak egyre pontosabbá a számítások az elmúlt évtizedekben. A legfelső kék vonal például azt mutatja, a 3. napra vonatkozó előrejelzés beválása 1981-ben 85 százalék körül alakult (az északi féltekén), míg mostanság ez már 98 százalék fölötti. Általános szabályszerűség, hogy tízévente 1 nappal vagyunk képesek javítani az előrejelzés pontosságán, tehát amilyen pontos manapság egy előrejelzés az 5. napra, olyan pontos lehet az évtized végére a 6. napra.

Forrás: ecmwf.int

Megelőzve a kritikus olvasót, hozzátesszük, hogy az itt látható értékek éves mozgóátlagok, a teljes északi és déli féltekére vonatkoznak, a pontosság pedig jelentősen eltérhet attól függően, milyen meteorológiai paramétert vizsgálunk. Még sokáig nem leszünk képesek nagy pontossággal meghatározni, hány csepp eső hullik majd egy adott utcában 7 nap múlva, de az előrejelzések információtartalma, részletgazdagsága és általánosságban azok beválása mindenképp javulást mutat.

Nyitókép: Az Ablak című műsor stúdiója 1985-ben. Középen a fiatal Aigner Szilárd meteorológus és a „hó jelentés”. A többi szereplő balról jobbra: Kiss Teréz, Novotny Zoltán, Kóthy Judit és Petress István szerkesztők – Fotó: Szalay Zoltán/Fortepan

#Időjárás#időjárási mítoszok#cikkek az időjárásról#meteorológia#előrejelzés#ma

Címlapról ajánljuk