Időjárás

A választás napján még havazhat is

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 13:29

De legalább már látszik a fény az alagút végén, és a hosszú, csontszáraz időszak után a héten végre megnyílnak az égi csapok, változik az áramlás iránya, és a délnyugat felől érkező páradús légtömegek enyhíthetik az aszályt.

Csütörtökön elered

Az első jelentősebb, nem csak néhány záporból álló csapadékrendszer csütörtökön érkezhet, egy mediterrán ciklon jóvoltából. Az ilyen légörvények rendszerint az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartják a meteorológusokat, 

de annyit már most el lehet mondani, hogy az ország jelentős részén jó eséllyel néhány 10 milliméter eső várható. 

Ez már a növényzetnek is érzékelhető felfrissülést hozhat, és nem csak a port veri el. Ehhez hasonló időjárási helyzetekben a mezőgazdaság általában a Dél-Dunántúl szokott a legjobban, a Kisalföld pedig a legrosszabbul járni, bár sajnos utóbbi térséget is jelentősen sújtja a szárazság.

Ezzel még nincs vége

Várhatóan nem ez lesz az egyetlen csapadékos nap a héten. Péntektől vasárnapig egyelőre minden nap jó eséllyel lehet kisebb-nagyobb eső, ami azonban ennél is biztosabb, hogy a fölénk húzódó hideg légtömeg miatt a hőmérséklet is jelentősen visszaesik. Elbúcsúzhatunk tehát a 20 foktól, helyette átmenetileg ismét meg kell majd barátkoznunk a 10 fok körüli maximumokkal.

Április bolondozása?

A hónapfordulón akár még visszaköszönhet a tél is. Bár még nem sok esély van rá, de előfordulhat, hogy 

a hét utolsó napjaiban érkező csapadék egy része hó formájában hulljon. 

Emellett lesznek olyan térségek, ahova visszatérhetnek az éjszakai fagyok, ami a nappali visszafogott hőmérsékletekkel együtt egyértelművé teszi, miért is tart hagyományosan április közepéig a fűtési szezon. Lehűlés ide vagy oda, örüljünk, hogy nem fokozódik tovább az aszály, és talán nem kell drága (vagy még drágább) árat fizetnünk ősszel a csapadékszegény tavasz miatt.

Nyitókép: Behavazott és zöldellő fák Olaszfalu és Bakonynána között 2021. április 14-én –Máthé Zoltán / MTI

#Időjárás#Választás 2022#havazás#csapadék#eső#szavazás#aszály#mezőgazdaság

Címlapról ajánljuk