Híradó

„Ha most épp alkalmazásban van, ki kell rúgni” – az államtitkár azt ígérte, átgondolják a nyugdíjas tanárok problémáját

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. augusztus 4. 19:11

Továbbra sem kell a kormány engedélye a nyugdíjas tanárok foglalkoztatásához, ezt közölte Híradónkkal a Belügyminisztérium. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor azt állítja, augusztus elsején hatályukat vesztették az erről szóló rendeletek. Ezt a köznevelési államtitkárnak is felvetették a pénteki tárgyalásukon. Ő úgy reagált: átgondolják a problémát. 

Haraszti Klára több mint 30 éve tanít a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban. Három éve ment nyugdíjba. Szerződéssel foglalkoztatja az iskola, így a nyugdíján felül néhány tízezer forintot keres.

Úgy fogalmazott, azon sokak közé tartozik, akik nagyon szeretnek tanítani.

Egy pillanatra nem hagytam fel a tanítással. Ugyanakkor, ha választani kellene a nyugdíj és a keresetem között, akkor nyilvánvalóan a nyugdíjat lennék kénytelen választani


– mondta a Híradónak.

Tavaly nyár óta senkinek sem kell választania: nemcsak a szerződéssel foglalkoztatott tanárok, hanem a közalkalmazott pedagógusok is kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést is. Egy éve Gulyás Gergely azt mondta, ez a megoldás a tanárhiányra.

Csakhogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az erről szóló rendeletek augusztus elsején hatályukat vesztették, és nem pótolták őket teljes körűen.

Fel se vehetik, ha már elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Hogyha most épp alkalmazásban van, ki kell rúgni. Abban az esetben lehet csak tovább foglalkoztatni vagy felvenni, ha erre külön a kormánytól a munkáltató engedélyt kapott


– mondta a Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvivője.

Szerintük egészen januárig ez lesz a helyzet, hacsak nem változtatnak ismét a jogszabályokon. Ezt felvetették a köznevelésért felelős államtitkárnak is mai tárgyalásukon. Azt a választ kapták, a jövő hétre átgondolják a problémát. A Belügyminisztérium azonban nem sokkal adás előtt azt írta az RTL Híradónak: változatlanul dolgozhatnak a nyugdíjas tanárok, és ehhez nem kell a kormány engedélye. Hogy ez mi alapján van így szerintük, azt nem részletezték.

 

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#tanárok#státusztörvény#pdsz#tárgyalás#maruzsa zoltán#top hírek#pedagógusok

Címlapról ajánljuk