Híradó

Veszélyes anyagot szállítottak a kétpói vasúti balesetben, több száz millió forintos a kár

Debreczeni CsillaDebreczeni Csilla

2023. július 10. 18:28

Többszáz millió forintos a kár a tegnapi, Kétpónál történt vasúti baleset után. Két kilométer hosszan megsérült a sín, van ahol teljesen újjá kell építeni a pályát. Leghamarabb a hét közepén indulhat meg a forgalom, de csak az egyik pályán, a teljes javítás hetekig tarthat. A vagonok egy részében veszélyes anyagot szállítottak, ezért a közelben élőknek egy időre el kellett hagyniuk otthonukat. Az éjszakát azonban már otthon tölthették. 

Mintha egy katasztrófafilm forogna, úgy nézett ki a kétpói vasúti vonal a baleset után: a szerelvény kettészakadva, a kocsik jobbra-balra dőlve, van amelyik a kukoricásban, van amelyik a fák között vesztegelt.  A baleset vasárnap negyed egy körül történt. A közelben élők azonnal tudták, hogy baj van.

Jöttem hazafele, nagy porfelhőt, füstfelhőt láttam és azt, hogy intenzíven fékez a vonat

mondta az RTL Híradónak, Szűcs László, kétpói lakos. 

Hétfőre kiderült, hogy több kocsiban veszélyes anyag, növényvédőszer volt, az egyik vagon szivárgott, ezért a legközelebbi utcából egy időre kitelepítették az embereket.

 A rendőrség mindenkit megkért, hogy hagyja el az otthonát és menjen az óvóhelyre, azaz a művelődési házba

– a vasúttállomás fél utcáját kitelepítették, majd három órával később, amikor elmúlt a veszélyhelyzet, visszamehettek az otthonukba. Ekkor kezdődhetett az érdemi munka a helyszínen is. Megérkezett a darus kocsi, amivel a kisiklott szerelvényeket mozgatják.

A MÁV legfrissebb közleménye szerint azon az oldalon, ahol a vonat kisiklott, két kilométer hosszan megsérült a sín, a vasbetonaljak használhatatlanná váltak, leszakadt a felsővezeték, kidőlt egy tartóoszlop. Van ahol teljesen újjá kell építeni a pályát. A másik oldalon is vannak hibák, ezért egy ideig még ott sem járhatnak a vonatok –  mondta a helyszínen még vasárnap este a MÁV egyik szakembere.    

A vonatközlekedés is módosult a baleset miatt. A belföldi és a nemzetközi járatok csak Szolnokig közlekednek, aztán pedig Mezőtúrtól.  

„Az utasoknak még Szolnokon át kell szállni a Debrecen felé közlekedő vonatok egyikére, és azzal el tudnak utazni Törökszentmiklósig, majd onnan tudnak vonatpótló busszal tovább utazni Mezőtúrra, ahonnan már újra lehetséges a vonatközlekedés.”

– mondta Biber Anett, a MÁV ZRT. szóvívője a forgalomváltozásról, azt is hozzátette, hogy a módosításokról érdemes tájékozódni indulás előtt a MÁV honlapján vagy közösségi oldalán. 

#Híradó#Videó#kétpó#Baleset-bűnügy#baleset#forgalom#veszélyes hulladék#helyreállítás#máv#top hírek

Címlapról ajánljuk