Híradó

„Nem akarom behúzni fülemet-farkamat és megtanulni, hogy hol van a helyem” – megszólaltak a pályát elhagyó tanárok, akikről tabló készült

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. június 21. 19:02

Azért készítettek ballagási tablót, hogy megmutassák, itt emberi életekről van szó – mondta az RTL Híradónak az egyik tanár, aki úgy döntött, otthagyja a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolát. Náluk 11 tanár mondott fel, és ugyanennyi hagyja ott a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumot is, azokon kívül, akiket tavaly ősszel polgári engedetlenség miatt kirúgtak. Náluk is hasonló tablót készítettek a távozó tanárok. A PDSZ szerint van olyan vidéki iskola, ahol a két ősszel induló első osztály egyikében sem tudják, ki fog majd tanítani.

„Van, aki magánintézményben fog tanítani, van, aki külföldre ment, és van, aki most fog külföldre menni. És vannak, akik az építőiparba mentek át dolgozni” – a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában tanító kollégáiról beszélt Kenderesi Ildikó. Pontosabban arról a 11 pedagógusról, akik az elmúlt időszakban mondtak fel az iskolában. Tablót is készített róluk. Azt mondja azért, hogy arcot adjon annak, amiről eddig többnyire csak beszéltek.

Itt emberi életek vannak, érzelmek, kapcsolódások. Szóval nem egy sima munkahelyről történő felállás az íróasztal mögül, hanem emberi kapcsolatokból szállunk ki

– fogalmazott.

Kenderesi Ildikó is a felmondók között van. Több mint 10 évig tanított az iskolában, ez volt a gyerekkori álma. Neki a státusztörvény volt az utolsó csepp a pohárban. 

Nem akarom behúzni fülemet-farkamat és megtanulni, hogy hol van a helyem, és ez a státusztörvény arról szól, hogy a pedagógusokat most jól megbüntetik. 

Szerintem nagyon megalázó, hogy be leszünk ültetve a sarokba büntetésbe, és én nem szeretném, hogy velem ezt csinálják. Nem is szeretném ezt tanítani a következő generációknak.”

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban is hasonló tablót készítettek. Összesen 17-en vannak rajta, ebből 6 polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanárt még ősszel elküldtek, 11-en pedig az azóta eltelt hónapokban mondtak fel.

Rábai János is az engedetlenkedő pedagógusok között volt. Azt mondja, bár elhagyta a pályát, minden nap eszébe jut, hogy mennyire hiányzik neki az iskola. „Vannak, akik 10-15 éve tanítottak ott. (…) Van egy olyan osztály, amelyik már másodjára veszítette el az osztályfőnökét, és vannak olyan kollégák, akik egyébként a Karinthyban tanultak még középiskolásként” – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a státusztövény elfogadása után újabb felmondási hullámra számít. A PDSZ szerint van olyan vidéki iskola, ahol a két ősszel induló első osztály egyikében sem tudják, ki fog majd tanítani.

Kerestük az oktatásért is felelős Belügyminisztériumot. Szerettük volna megtudni, hogy jelenleg hány betöltetlen pedagógusállás van az országban, azt is megkérdeztük, hogy ez a szám mennyivel tér el az előző évi adatoktól. Választ azonban nem kaptunk.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#pedagógusok#tanárhiány#felmondás#tabló#kölcsey ferenc gimnázium#budakalász#pdsz#top hírek

Címlapról ajánljuk