Híradó

Botrányosan kicsi végkielégítéssel tartaná vissza a kormány a tanárokat a felmondástól

Bialkó AnnaBialkó AnnaZalavári NoémiZalavári Noémi

2023. június 14. 18:56

Botrányosan kicsi végkielégítést adna a kormány a pályaelhagyó tanároknak. Erről a Népszava írt először. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ha az Országgyűlés megszavazza a státusztörvényt, tömeges felmondások várhatók, ezt próbálják megakadályozni így. A Híradónak két olyan tanár nyilatkozott, akik több mint 40 éve vannak a pályán. Azt mondják, hogy a bosszútörvénynek is nevezett státusztörvény annyira megalázó, hogyha megszavazzák, mindenképpen új állást fognak keresni. Az ügyben hiába kerestük az oktatásért is felelős Belügyminisztériumot, nem kaptunk tőlük választ.

Néhány hete tüntettek legutóbb tanárok és diákok a bosszútörvénynek is nevezett státusztörvény ellen. A pedagógusok új életpályájáról szóló javaslatot most pénteken tárgyalja az Országgyűlés. Ha megszavazzák, a pedagógus szakszervezetek szerint több ezer tanár mondhat fel országszerte.

Köztük Csabalik Zsuzsanna is, aki 43 éve tanít biológiát és kémiát Miskolcon. Az utóbbi néhány hónapban már nyugdíj mellett. Szerinte annyira méltatlan és gyerekellenes a státusztörvény, hogy ha megszavazzák, nem megy vissza szeptembertől tanítani.

Gyakorlatilag előrevetíti azt a rendszert, amit a Kádár rendszerben megéltem, hogy az igazgató egy személyben eldöntötte, hogy ki tetszik neki, ki nem, és nem az elvégzett munka alapján kapták a kollégák az esetleg dupla annyi fizetést. 

Tehát ez teljesen alkalmatlan a kollégák munkájának az elismerésére. Nem beszélve a megalázásról a személyes dolgokban való turkálásról” – fogalmazott.

Új munkát fog keresni egy 40 éve testnevelést és földrajzot tanító budapesti pedagógus is. Azt kérte, hogy a nevét ne áruljuk el. „Még képlékeny a történet, hogy hova fogok menni, mit fogok csinálni, de amit nekünk ki akarnak szabni, azt szerintem nemcsak az én gyomrom nem veszi be, hanem senkié” – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány tudja, hogy sok tanár felmondást tervez, ezért botrányosan kicsi végkielégítéssel büntetné és próbálná visszatartani őket.

„Ha szeptember 15. és 29-e között jelenti be, hogy nem kívánja a státusztörvény alatti tovább foglalkoztatást, akkor 1 havi felmentési idő jár, és attól függően, hogy mennyi időt töltött jogviszonyban, jár a végkielégítés. Maximum 3 hónap. De ha közben elhelyezkedik, akkor ebből a végkielégítésből vissza kell fizetni” – magyarázta Nagy Erzsébet. Hozzátette, jelenleg 20 év munkaviszony után általában 8 havi végkielégítés jár.

Az oktatásért is felelős Belügyminisztériumtól szerettük volna megtudni, hogy miért csak maximum 3 havi pénzt adnának a pályaelhagyó tanároknak, de nem kaptunk választ.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#pedagógusok#státusztörvény#végkielégítés#belügyminisztérium#top hírek

Címlapról ajánljuk