Híradó

„A NER működését teljes egészében leleplezte ez a levél” – az ellenzék és a szakszervezet is felháborodott Maruzsa Zoltán véletlenül elküldött válaszán

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. június 17. 18:44

Bajban lenne a Klebelsberg Központ, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani, ezt írta a köznevelésért felelős államtitkár egy belső levelezésben. Ezt véletlenül elküldték a Telexnek, válaszul a honvédelmi tantárgy oktatásával kapcsolatos kérdéseikre. Ugyanebben a belső levelezésben a központ szakmai elnökhelyettese azon aggódott, hogy ha valaki közérdekű adatigényléssel kikéri a részleteket, rájuk ragad a hazugság. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezzel leleplezte magát a kormány. A levél téma volt a parlamentben is, ahol 18 órán keresztül vitáztak az úgynevezett státusztörvényről. 

Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani

– ezt írta a köznevelésért felelős államtitkár a munkatársainak egy belső levelezésben, amit egy válasszal együtt véletlenül átküldtek a Telexnek.

A portál azért kereste meg a Klebelsberg Központot, mert kíváncsiak voltak rá, hogy ősztől valóban bevezetik-e az iskolákban a honvédelem tantárgyat, és ha igen, hol.

A Klebelsberg Központ és az oktatásért is felelős Belügyminisztérium munkatársai több e-mailt is váltottak arról, mi lenne a megfelelő válasz. Valaki azt javasolta, írják azt, hogy még nem mérték fel, hány iskola csatlakozna, de más szerint ez valótlanság lenne, mert már két hónapja fel kellett volna mérniük. Maruzsa Zoltán erre reagált úgy: „Péter, ezt ugyebár mi is tudjuk! Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.” A szakmai elnökhelyettes pedig azon aggódott: „Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság.”

Az ügy a státusztörvény vitáján is téma volt.

Ha valaki kikéri közérdekűbe, utána ránk ragad a hazugság. Mondta Maruzsa Zoltán. Vagy írta. Hollik úr? KDNP, Fidesz. Ki hazudik? Ki hazudik a propagandával? 

– tette fel a kérdést a parlamentben Kunhalmi Ágnes, MSZP-s képviselő.

Nemcsak az ellenzék, a szakszervezetek is felháborodtak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a NER működését teljes egészében leleplezte ez a levél.

Mindig a valóságot próbálják eltakarni. Ilyen eset volt például a pedagógushiány, hogy tagadták, hogy nincs is semmi probléma. Ehhez képest az Európai Bizottságnak már elismerték, hogy pedagógushiány van

– mondta.

A státusztörvényről szóló vita egyébként több, mint 18 órán át tartott a parlamentben.

Eközben a törvény ellen a Kossuth téren civilek késő estig demonstráltak. A párbeszédes Tordai Bence a felszólalása előtt kint járt a tüntetők között. Beszédében arra próbálta rávenni a vitán részt vevő kormánypárti politikusokat, hogy menjenek ki ők is.

A tüntetők nagyon dühösek voltak és joggal voltak dühösek. Merthogy igazuk van mindabban, amit mondanak és igazuk van abban is, hogy maguk ezt nem hajlandóak meghallani

– mondta.

A kormányt reggel már csak Takács Péter egészségügyi államtitkár képviselte a vitában, amit többen kifogásoltak.

„Többen a minőséget kifogásolták a velem szemben ülők oldaláról. Akkor mit mondjak én? Tehát attól függetlenül, hogy a Belügyminisztériumot melyik államtitkár képviseli, próbálunk együttműködni és olyan szakmai színvonalra törekedni, amivel egy értelmes, érdemi vitát lehet folytatni, de ez nem mindig mondható el a túloldalról, ugyanis ugyanazokat a csúsztatásokat és hazugságokat ismételgetik” – mondta az államtitkár.

Hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényről, az úgynevezett státusztörvényről mikor szavazhat az országgyűlés, egyelőre még nem tudni.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#top hírek#hazugság#telex#rtl

Címlapról ajánljuk