Híradó

A Kúria szerint nem lehet valakit a politikai véleménye miatt kirúgni – az ügy példa lehet a kirúgott tanárok perében

Luigits TamásLuigits Tamás

2023. február 18. 17:41

Nem lehet elbocsátani valakit azért, mert politikai kérdésben véleményt nyilvánít – mondta ki a Kúria a Társaság a Szabadságjogokért szerint a Színház és Filmművészeti Egyetem egyik volt dolgozójának ügyében. A 3 éve húzódó perben azt is kimondták, még próbaidő alatt sem lehet ezért elküldeni senkit. A TASZ szerint az ügy példaként szolgálhat a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok munkaügyi perében is.

Faur Anna, a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes oktatója 2020 őszén végigforgatta az egyetem átalakítása ellen tiltakozó diákok és oktatók akcióit, az egyetemfoglalást és a sztrájkot, amelyben ő maga is részt vett. Az egyetem új, kormányközeli vezetése őt bocsátotta el elsőként – meg sem indokolták, hogy miért, mivel próbaidőn volt.

„Amikor engem kirúgtak, akkor még nagyban zajlott az egyetemfoglalás, és volt egy közösség, akik próbáltak a saját érdekükért valamiféle harcot vívni. Abban a helyzetben ez magának az ellenállásnak is egy gesztusa volt, hogy én nem hagyom, én kiállok a jogaimért” – idézte fel.

A Kúria 3 év után zárta le a pereskedést, amikor a korábbi bíróságokhoz hasonlóan kimondta, hogy jogszerűtlen volt Faur Anna elbocsátása.

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője elmondta: a Kúria szerint a sztrájkban való részvétel, illetve a sztrájk aktív szervezése egyfajta véleménynyilvánítás, ezt pedig védi az egyenlő bánásmódról szóló törvény. 

Tehát valakit a véleménye alapján nem lehet hátrányosan megkülönböztetni – ezt azt jelenti, hogy kirúgni sem lehet.

A TASZ szerint a Kúria mostani döntése azért is nagyon fontos, mert részben precedenst jelenthet a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok munkaügyi pereiben is. A sztrájkban és a tiltakozásban való részvétel szintén véleménynyilvánítás, és ez ott is használható érv lehet – mondta Zeller Judit.

Jelenleg 8 tanárt képvisel a TASZ, azokat, akiket tavaly november végén 3 budapesti gimnáziumból bocsátottak el. A keresetet már beadták, most a tárgyalást várják.  

 

#Híradó#Videó#Belföld#politika#jog#tasz#szfe#kúria

Címlapról ajánljuk