Híradó

Egészségügyi államtitkár: Pintér Sándor egy óriási rutinnal rendelkező mérnökember

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. december 20. 18:08

Nem marad az orvostársadalom erejét megmutató reakció nélkül a kormány legújabb terve az egészségügy átalakítására – írta a tagságnak szóló levélben a Magyar Orvosi Kamara. A kormány arra kötelezné a magánellátásban dolgozó orvosokat, hogy havi 20 órát állami intézményben is töltsenek munkával. A módosítás a közfinanszírozott fogorvosokat is nehéz helyzetbe hozza. A okokról és a részletekről Takács Péter, egészségügyért felelős államtiktárt próbáltuk kérdezni egy rendezvényen, de nem akart válaszolni.

Felújították a Kútvölgyi kórház korábban magyar Csernobilnak csúfolt épületét. A külső renoválás márciusban készült el, mostanra a kórház belső felújítása is befejeződött. A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón azt mondta, hasonlóra készülnek a teljes egészségügyi rendszerben is.

Takács Péter úgy fogalmazott: „van egy óriási rutinnal rendelkező mérnökember, Pintér Sándor miniszter úr, akinek a tapasztalatával, remélem, az egész magyar ellátórendszer a végén úgy fog kinézni, mint a Kútvölgyi kórház”.

Az egészségügy legújabb átalakításáról szóló rendelet múlt pénteken került fel a kormány honlapjára. Eszerint januártól havi 20 órányi, állami intézményben töltött munkára köteleznék a magánellátásban dolgozó orvosokat, szakorvosokat, ha meg akarják tartani az engedélyüket. A Belügyminisztérium hétfőn a Híradóval azt közölte: a gyakorlatként eltöltött 20 órát időarányosan kifizetik az orvosoknak.

A rendeletmódosítás a közfinanszírozott fogorvosokat is nehéz helyzetbe hozná. A praxisokat ugyanis az iskolafogászatok kivételével úgy alakítanák át, hogy megszüntetnék az alapdíjat, és 

teljes egészében a fogászatok aktuális havi forgalmától, valamint a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak. 

Dúl Zoltán fogorvos szerint finomhangolva előremuató lenne a rendszer, de ebben a formában nem vállalható. „Itt nem azzal a ténnyel van baj, hogy bevezetik az indikátorrendszert, hanem ahogy, amilyen szinten és amilyen feltételekkel vezetik be” – fogalmazott.

A rendelet pontosítására alig két hete maradt a kormánynak, az új szabályok ugyanis már januártól életbe lépnek. A Magyar Orvosi Kamara honlapjára tegnap este került fel a tagságnak szóló levél. Ebben egyebek közt azt írták, ígérik, hogy a törvény és rendeletei nem maradnak válasz és reakció nélkül. A kamarától kedden nem akartak nyilatkozni.

A tervezettel kapcsolatban Takács államtitkártól is kérdezett volt a Híradó, ő azonban a jogalkotási hajrára hivatkozva bement a Kútvölgyi felújított műtőjébe. A műtőt a sajtónak nem, csak a díszvendégeknek mutattak meg.

#Híradó#Videó#Belföld#orvos#mok#takács péter#egészségügy#kórház#kútvölgyi#top hírek

Címlapról ajánljuk