Híradó

Hangfelvételen mondja el Pintér Sándor, hogy nem ért az oktatás irányításához

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. december 17. 18:10

Nemcsak a tanárok dolgoznak sokat, hanem ő is – mondta Pintér Sándor a közoktatási fórumnak nevezett találkozón pénteken. A Híradó megszerezte az eseményről készült teljes hangfelvételt. A miniszter a tanárbér emeléséről is beszélt, de a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján csak a szakmai pótlékokat emelték. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint kiderült, hogy a miniszter egyáltalán nem ért az oktatáshoz, ezért azonnali lemondásra szólítják fel.

A hangfelvételből, amelyből a Híradó riportjában hallhatnak részleteket, kiderül, hogy a belügyminiszter, aki idén vette át az oktatás irányítását a megszűnő Emberi Erőforrások Minisztériumától, véletlenül rendőrségi szakzsargonnal kezdte előadását, és eligazítást emlegetett.

A politikus az oktatáshoz fűződő viszonyáról is vallott. Azt mondta, keveset foglalkozott eddig ezzel, bár a közvetlen családjában több pedagógus is van.

„Tehát valami elképzelésem van az oktatásról, de nem az oktatás irányításáról, vezetéséről, nem arról, hogy milyen könyvből, hogyan és mit oktatnak. Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem.”

Ahhoz viszont ért, hogyan kell rendet tartani – mondta. A pedagógusok évek óta próbálják felhívni az oktatásirányítás figyelmét arra is, hogy túlterheltek, most erre is reagált a miniszter:

„Másik nagy kérdés a munkaidő megoszlása. Én nem tudom erre pillanatnyilag a helyes választ. Én azt tudom, hogy szombat és vasárnap ha összeadjuk… Egy-egy szombat-vasárnap több mint 22 órát dolgozom, és itt az asztalnál vannak még olyanok, akik megteszik.”

A Pedagógusok Szakszervezete nem elégedett. Szabó Zsuzsa elnök szerint csak az alapbér emelése tekinthető valódi béremelésnek. Mint közölte, „a fizetés az egy garantált az egy fix, nem lehet elvenni. A pótlék pedig akár fel is számolható, ha hoznak egy akármilyen rendeletet.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rendkívüli kongresszust tartott szombaton. Nagy Erzsébet, a szervezet ügyvivője azt mondta Híradónak, hogy elfogadtak egy határozatot, amelyben Pintér Sándor lemondását követelik.

Pintér Sándor azt bizonyította a tegnapi nap folyamán, amit az első mondatában állított is, hogy az oktatáshoz egyáltalán nem ért. Semmi köze nincs a közoktatás problémáihoz. ezt teljes egészében bizonyította. Ugyan azt is mondta, hogy a vezetéshez viszont ért, csak az a probléma, hogy ha valaki nem ismeri az adott területet , akkor annak a vezetésére sem alkalmas.

Nagy Erzsébet azt is hozzátette, hogy az erről szóló dokumentumot még szombaton elküldik a Belügyminisztériumnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is.

#Híradó#Videó#pdsz#PSZ#pedagógusok#Belföld#oktatás#belügyminisztérium#pintér sándor

Címlapról ajánljuk