Híradó

„Látható volt, hogy teljesen inkompetens miniszterünk van, aki maga is bevallotta, hogy az oktatáshoz nem ért”

Kéri BarnaKéri Barna

2022. december 16. 17:21

Órákon át tárgyalt zárt ajtók mögött közoktatási intézményvezetőkkel és tanárokkal Pintér Sándor. A belügyminiszter által összehívott, közoktatási fórumnak nevezett találkozón a Híradó által megkérdezett pedagógusok és érdekképviseleti vezetők szerint nem hagzott el új ajánlat a kormányzat részéről a közoktatás gondjainak megoldására. A tárca vezetői a találkozót követően nem nyilatkoztak.

Kamerákkal felszerelt rendőrbusz állt reggel a fővárosi Ludovika sarkán. Így várták a pedagógusokat a belügyminiszter által kezdeményezett közoktatási fórumra. A tanárokat szigorú biztonsági intézkedések mellett rendőrök engedték be az egyetem épületébe.

A fórumra intézményvezetőket és tanárokat hívtak, közöttük ott volt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is. Horváth Péter a találkozó előtt a Híradónak azt mondta: nem várja, hogy itt megoldás születik a problémákra, pedig szerinte „csak a megoldások segítenének a tanárokon”. Hozzátette, szerinte ezt egy első lépésnek mindenki elfogadja, bár korábban is meg lehetett volna tenni, hogy összehívnak valami hasonló konferenciát.

Az egyetem oldalbejáratán léphettek be a minisztérium autóval érkező képviselői. Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárra több elbocsátott pedagógus is várt, hiába. Az elsők között elbocsátott Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium volt tanára azt mondta: nem lepte meg Maruzsa Zoltán sietsége.

Nem csodálkozom, gyávák, nem állnak szóba senkivel. Ez egy színjáték szerintem, ami bent fog történni.

Rétvári Bence államtitkárral is sokan szerettek volna beszélni. „Nézz a szemembe! Minket rúgtatok ki!” – kiabálták neki. Az államtitkár annyit mondott, konkrét ajánlatukat a tanároknak már elmondták a nyilvánosság előtt, és az egyeztetésen is el fogják mondani. 

Utolsóként Pintér Sándor érkezett meg, és nem válaszolt az újságírók kérdéseire. A Híradó birtokába jutott képek tanúsága szerint a korábbi pedagógustüntetésekről mutatott felvételeket a tanároknak, és ezek alapján beszélt arról, szerinte milyen színvonalon zajlottak a demonstrációk. A fórumon 3 percben szólalhattak fel az intézményvezetők, beszélt a pedagógus kar elnöke, és a minisztérium államtitkárai is.

Az rtl.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján egyebek mellett ezt mondta a megjelent érdekképviseleteknek: „A problémafelvetést hallottuk. Azt is hallottam tizenegyszer, hogy tarthatatlan az állapot.

Tarthatatlan, elfogadom. És mit csináljunk?

Azon kívül, hogy sajnálkozunk hogy tarthatatlan az állapot, azzal nem megyünk előbbre. Szeretném tudni, hogyan haladjon”. A hangfelvétel tartalmáról bővebben itt olvashatnak.

A találkozó után az újságírók már nem kérdezhettek sem a minisztertől, sem a Belügyminisztérium képviselőitől, ők ugyanis a mélygarázson keresztül hagyták el a helyszínt autóikkal, így nem kellett találkozniuk sem a diákokkal, sem a szülőkkel, sem a kirúgott tanárokkal, sem a sajtó képviselőivel.

A fórum délután kettőkor ért véget. Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára szerint a találkozó nem vitte sokkal előrébb a pedagógusok ügyét.

Lényegében elmondták, hogy minden szép és jó, lesz majd béremelés, és hát azt kell, hogy mondjam, hogy statisztikai adatok mögé nem látással próbálták ecsetelni az oktatás helyzetét. Úgy látom, amíg ez a hozzáállás, addig nem nagyon lesz itt változás az oktatásban.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője nem szólalhatott fel, ám szerinte így sem volt értelmetlen elmenni a találkozóra.

Annyiban érdemes volt végigülni, hogy látható volt, hogy egy teljesen inkompetens miniszterünk van, aki maga is bevallotta, hogy az oktatáshoz nem ért. Erről tanúbizonyságot is tett ma kijelentéseiben.

Azt egyelőre nem tudni, lesz-e folytatása a pénteki fórumnak.

#Híradó#Videó#pedagógusok#belügyminisztérium#pintér sándor#rétvári bence#maruzsa zoltán#pilz olivér#tanárok#pdsz#PSZ#egyeztetés#top hírek

Címlapról ajánljuk