Híradó

Lázár János: Véget ér az a világ, amikor az ingatlanosok lenyomhatták az önkormányzatokat

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. december 12. 17:47

Az építési és közlekedési miniszter elmondta: szűkíteni fogják a kiemelt állami beruházássá nyilvánítás lehetőségét, hogy csak valóban indokolt esetekben lehessen könnyíteni az építési szabályokon. Szerinte a helyi lakosság szempontjainak beépítése óhatatlanul is a projektek drágulását fogja hozni, ami meg fog jelenni a lakóingatlanok négyzetméterárában is. 

A tulajdonosok tiltakozása ellenére bontották le a cölöpházakat a Fertő tavon, hogy helyükre hotel és szabadidőközpont épülhessen. Hiába tiltakoztak környezetvédők és civilek, a munkálatok gyorsan haladtak, mivel kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánították a projektet. Akárcsak a hajdúnánási Moto GP-pályát és még több száz beruházást az elmúlt években – a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet gyűjtése szerint. Ezzel számos hatósági eljárás alól felmentést kaptak a projektek, és gyorsabbá vált az ügyintézés. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői bizottsági meghallgatásán már azt mondta, lehet, hogy nem volt mindegyik indokolt.

Ez talán egy katonai, nemzetbiztonsági vagy egy több ezer milliárdos – lásd BMW-beruházás – esetén indokolt, de nem mindegy, hogy minden beruházás, nem valószínű, hogy minden beruházás estén indokolt

– fogalmazott. 

A miniszter a hétfői ülésen azt ígérte: tavasszal új építési, településképi és örökségvédelmi törvényt fogadhatnak el, amivel egyúttal szűkítenék a lehetőséget a beruházások kiemeltté tételére, vagyis nem mentesülhetnének hatósági szabályozások alól.

Javaslatot tettem a kormánynak a kiemelt beruházási státusz visszaépítésére és a jövőbeni megszüntetésére vagy csak valóban nemzetgazdaságilag vagy nemzetbiztonságilag indokolt esetben való alkalmazására.

A momentumos Orosz Anna a bizottsági ülésen azt kifogásolta, hogy az önkormányzatokat a kiemeltté nyilvánítás nélkül is könnyen kikerülhetik a beruházók, mert számos építési jogkörüket elvonták. Lázár János szerint ebben is változások jönnek, de ennek ára lesz.

Én elmondtam az ingatlanosoknak, hogy az a világ, amikor lenyomhatták az önkormányzatokat, és bármit érvényesíthettek, az a világ véget fog érni. Ez természetesen meg fogja drágítani a beruházásokat és be fog épülni a lakásárakba.

Az önkormányzatok zöldítésre, útfejlesztésre, a parkolási helyzet javítására tett javaslatai beépülhetnek majd a lakóparkok építési költségeibe – mondta a miniszter. Szerinte ez „nyilvánvaló négyzetméterár-drágító hatással fog bírni”. 

Lázár János közölte: találkozott Karácsony Gergely főpolgármesterrel, és innentől háromhavonta leülnek átbeszélni a legfontosabb budapesti közlekedési fejlesztéseket. Azt ígérte, hogy a HÉV-ek felújítását a kormány támogatni fogja.

 

#Híradó#Videó#politika#lázár jános#rtl#építési törvény#drágulás#ingatlan#top hírek#kiemelt kormányzati beruházás

Címlapról ajánljuk