Híradó

A kormány szerint a betegek érdeke az új egészségügyi törvény, de az orvosok nagyon kiakadtak, 4500-an a felmondásukat is letétbe helyeznék

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. december 8. 17:58

Több ezer orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását, illetve beszüntetni az ügyeleti munkát, hogy így tiltakozzanak a kormánypártok által szerdán este elfogadott egészségügyi törvénymódosítás miatt. Ez derült ki a Magyar Orvosi Kamara felméréséből. Az orvosok köztestülete mellett a szakdolgozói kamara és a szakszervezetek is mérlegelik a további válaszlépéseket. Az egészségügyi államtitkár szerint a betegek érdekei a fontosak.

Átalakítás, központosítás, újraosztás – a szerdán elfogadott egészségügyi salátatörvény kapcsán leggyakrabban elhangzott kifejezések. A módosítás ellen hónapok óta tiltakoznak szakmai szervezetek, de hiába kértek több változtatást, a kormánytöbbség szerdán változatlan formában szavazta meg az előterjesztést.

A Magyar Orvosi Kamara a múlt héten a tagságához fordult, hogy felmérjék, milyen válaszlépésekre hajlandóak az orvosok.

„Közel nyolcezer válasz érkezett három nap alatt” – mondta a Híradónak Álmos Péter, a MOK alelnöke, aki szerint a válaszadók többsége elszántnak tűnik.

4500 fő jelezte, hogy ő a felmondását is letétbe helyezi, illetve 6800 fő jelezte, hogy az önként vállalt többletmunkát – jellemzően ezek olyan munkaidőt jelentenek, amikor ügyeletet látnak el az orvosok – felmondja

– ismertette az alelnök

Az már biztos, hogy januárban az orvosi és a szakdolgozói kamara is rendkívüli küldöttgyűlést tart, ahol a következő lépésekről dönthetnek a tagjaik, de a szakszervezetek is azt nyilatkozták ma Híradónak, hogy vizsgálják a jogi és egyéb lehetőségeket a tiltakozásuk kifejezésére.

A szakmai szervezetek leginkább azt ellenzik, hogy az elfogadott változtatások szerint Budapest kivételével mindenhol a mentőszolgálat biztosítaná az ügyeletet, és ehhez szerintük nincs elég mentő. Emellett a háziorvosok praxisait újraoszthatná az állam. Bevezetnék a teljesítményértékelést is, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozók alapbérét a teljesítményüktől függően 40 százalékkal növeljék vagy 20 százalékkal csökkentsék. Emellett egy-egy megyén belül bármelyik orvos átvezényelhető lenne a jelenlegi munkahelyéről más kórházakba.

A kormány szerint a módosítás a betegek érdeke.

„Egy olyan javaslat van az asztalon, ami a korszerű és hatékonyabb betegellátást szolgálja” – mondta a törvényjavaslat parlamenti vitájában Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

Szerinte az ellenzéki pártok és a szakmai szervezetek véleménye ismert, de nem csak ezt kell figyelembe venniük.

„Két fontos szempontja: az egyik a betegbiztonság, a másik a betegérdek. Nagyon sok érdekvédelmi szervezettel egyeztettünk, a tisztelt képviselő asszonyok és urak ezek közül sokra hivatkoznak. A betegek érdekeire kevésbé tették meg” – mondta Takács Péter

A szakmai szervezetek azt kérik Novák Katalin köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a szerdán elfogadott törvényt.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#orvosok#top hírek

Címlapról ajánljuk