Híradó

Ekkora aszályt még nem láttak az Alföldön, és nem látni a végét sem

rtl.hurtl.hu

2022. július 17. 18:38

Az átlagos csapadékmennyiség alig fele hullott le.

Akár nyolcszázmilliárd forint is lehet a kár a mezőgazdaságban az aszály miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint. Jelentős csapadék még legalább egy hétig nem várható, főleg az Alföldön kritikus a helyzet.

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. földjein már címeres a kukorica, de meglátszik rajta a régóta tartó csapadékhiány, kétszer magasabbnak kellene lennie – mutatta a Híradónak a társaság termelési igazgatóhelyettese. A zöldborsó ki sem hajtott, egy hónapja nem kapott vizet. Boda István 1987 óta van a szakmában, ekkora aszályt még nem látott.

Vaszkó András meteorológus azt mutatta, hogy az Alföldön az átlagos csapadékmennyiség alig fele hullott az elmúlt fél évben. Csak a Dunántúl egy részén esett átlagos mennyiségű eső. Hosszabban tartó csapadékos periódus kellene ahhoz, hogy határozottan mérséklődjön a szárazság.

Az Agrárminisztérium 400 milliárd forintnyira becsülte az aszálykárt, a gazdakörök ennek duplájára. Jakab István MAGOSZ-elnök szerint tavaly 6,4 tonna volt az átlaghozam hektáronként a kalászosoknál, most 3,8 tonna.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmánya szerint az egyre melegebb nyarak, egyre gyakoribb hőhullámok miatt az aszálynak is egyre nagyobb az esélye hazánkban.

 

#Híradó#aszály#mezőgazdaság#csapadék#Gazdaság#top hírek

Címlapról ajánljuk