Híradó

Ház, kocsi, hitel – mekkora az átlagmagyar vagyona? Kiderül egy friss kutatásból

Velti LászlóVelti László

2022. április 11. 18:43

20 millió forintra hízott a magyar családok mediánvagyona a jegybank és a KSH felmérése szerint. Vagyis a háztartások egyik fele ennél kevesebbel, a másik fele pedig többel rendelkezik – ebbe a saját lakás értéke is beleértendő! A gyarapodás kétharmados 3 év alatt, az összes vagyon felét viszont a legtehetősebb 10 százalék birtokolja. 

Férjével, egy felújított Kádár-kockában neveli gyerekét Rácné Őri Mária. Nincs lakáshitelük, havi 350 ezer forintból próbálnak megélni az egyik Békés megyei településen, ahol főleg nyugdíjasok laknak, a fiatalokat pedig átlag fölötti munkanélküliség sújtja.

„Kihúzzuk hónapról hónapra, tehát amit el tudunk tenni, ha el tudunk tenni, az 5 ezer forint, ami nem sok. Nyaralni abszolút nem tudunk elmenni. Nyilván nézzük az árakat, hogy mi akciós” – mondta a Híradónak. 

A 400 ezer legszegényebb háztartásnak átlag egymillió forinttal nagyobb a tartozása, mint a vagyona. Ezzel szemben a leggazdagabb 400 ezer család átlagosan 190 millió forint értékben halmozott föl megtakarításokat és ingatlanokat.

Mészáros Lőrincnek és családjának a 488 milliárd forintot is meghaladta a vagyona tavaly a Forbes becslése szerint. Úgy számolnak, ő a leggazdagabb magyar, aki állami megrendeléseken sokszorozta meg a vagyonát. A magyarok közül rajta kívül egyedül Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerepel a világ dollármilliárdosainak múlt héten megjelent listáján.  

A jegybank és a KSH friss kutatása szerint 3 év alatt kétharmadával, húszmillió forintra hízott a magyarországi mediánvagyon 2020 végéig. Ez azt jelenti, hogy ennél az összegnél a családok fele kevesebbel, a másik fele pedig többel rendelkezik. A többségnek alig van valamije a lakásán kívül a Bankmonitor szerint. Sándorfi Balázs ügyvezető elmondta:

a növekedés jelentős része annak köszönhető, hogy nőtt a lakóingatlanok ára. Volt egy Európa-bajnok áremelkedésünk Magyarországon az elmúlt években.

A magyarok vagyona együttesen már majdnem 155 ezer milliárd forintra rúg a kutatás szerint. Ennek felét a legtehetősebb 10 százalék birtokolja. Pedig a vagyoni különbségek fokozódhatnak is a háború, a várható gazdasági lassulás miatt.  

Sándorfi szerint a gazdaságtörténeti tapasztalatok azt mutatják, hogy a válságkörnyezet jellemzően a szegényeket érinti hátrányosabban. Ennek egyenes következménye, hogy a gazdagabb rétegek által birtokolt vagyon aránya nő.

A friss kutatás szerint a magyar családok 86 százalékának van saját lakása, illetve 17 százalékának ingatlanhitele. Úgy számolnak, már 60 százalék rendelkezik autóval, de mindössze 2 százalék fektet tőzsdei részvényekbe.  

 

 

 

#Híradó#Belföld#Gazdaság#átlagvagyon#magyaroroszág#magyarok#mészáros lőrinc#top hírek#vagyon#hitel#saját lakás#befektetés#megtakarítás#szegénység#jövedelmi külnöbségek

Címlapról ajánljuk