Választás 2022

Lakcímkártya, személyazonosító okmány – hogyan szavazzunk vasárnap?

Magyar ÉvaMagyar ÉvaRagoncsa RitaRagoncsa Rita

2022. április 2. 18:24

Vasárnap reggel 6 órakor kinyitnak a szavazóhelyiségek, elkezdődik a négyévente esedékes országgyűlési választás, amellyel egy időben az idén népszavazást is tartanak. Az ország legtöbb kormányablaka és okmányirodája a hétvégén nyitva tart, hogy szükség esetén a választópolgárok pótolhassák a szavazáshoz szükséges személyazonosító okmányaikat.

Ügyfél ugyan éppen nem volt, amikor az RTL Híradó stábja ott járt, de nyitva tartott szombaton a pécsi kormányablak, ahogy majdnem az összes az országban. Ha valaki elveszítette a szavazáshoz szükséges személyazonosító okmányait, itt gyorsan kérhet újat. Vasárnap ugyanígy lesz.

Magyarországon reggel hatkor nyitnak a szavazókörök. „Szavazni 6 és 19 óra között, a lakóhely szerint kijelölt szavazóhelyiségben lehet, melynek címéről a választási értesítőből tájékozódhat” – közölte tájékoztató videójában a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A választási értesítő azonban nem szükséges a szavazáshoz, csak lakcímkártya és valamilyen személyazonosításra alkalmas okmány. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy akár jogosítvány is.

A koronavírus-járvány miatt a 2020. március 11-e után lejárt okmányok is érvényesek.

Az NVI elnöke szerint, ha nem lesznek váratlan események, mint például négy éve, amikor összeomlott a honlapjuk, és órákig nem tudtak adatokat közölni, akkor este 9 után meglesznek az első eredmények.

A Társaság a Szabadságjogokért vasárnapra úgynevezett forródrótot szervezett. 

A +36 30 722 3356-os mobilszám az urnanyitás kezdetétől a szavazatok összeszámolásáig él majd. Húsznál is több jogász várja a szavazással kapcsolatos kérdéseket, és ugyanitt lehet jelenteni az esetleges visszaéléseket is.

#Választás 2022#Belföld#politika#szavazás#nemzeti választási iroda#nvi#társaság a szabadságjogokért#tasz#kormányablak

Címlapról ajánljuk