Híradó

Külügyi államtitkár: Ha Zelenszkij a tényeket nézi, látja, hogy mi Ukrajna mellett állunk

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 17:51

Menczer Tamás szerint Oroszországgal pragmatikus kapcsolatot ápolt a magyar kormány.

A magyar miniszterelnök és a magyar külügyminiszter nagy sikert ért el csütörtökön a NATO-csúcson és az azt követő EU-csúcson – mondta az RTL Híradónak Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A politikus megismételte Orbán Viktor február végén elhangzott álláspontját, miszerint nem láttak még olyan konfliktust, amit szankciókkal lehetne rendezni, de most nem az „okoskodásnak” van itt az ideje, hanem az egység a legfontosabb, ezért minden közös döntést támogatnak, ugyanakkor az energetikai szektor szankcionálása „vörös vonalat képez”.

Menczer Tamás szerint a csütörtöki csúcstalálkozók azért voltak sikeresek, mert a NATO-álláspont megegyezik a magyar állásponttal: mi ki akarunk maradni a konfliktusból és a NATO is, az uniós csúcson pedig szerinte ugyancsak sikerült a magyar érdekeket érvényesíteni, mert a közös uniós döntés is az volt, hogy az energetikai szektor ne kerüljön szankciók alá.

Reagált arra is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen szólította meg Orbán Viktort, azt kérve tőle, hogy foglaljon állást: Ukrajna vagy Oroszország mellett áll-e. Az államtitkár azt mondta, hogy „ha Zelenszkij elnök vagy bárki más a tényeket nézi, akkor látja, hogy mi Ukrajna mellett állunk és mennyi mindenben segítünk”. Szerinte Kárpátalja kormányzója, Viktor Mikita is világosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, amikor kérte, hogy „fejezzék be Magyarország becsmérlését, támadását, mert Magyarország rengeteget segít”.

Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy „veszélyes embernek” tartja Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnökjelöltjét, aki „képes lenne belevinni Magyarországot ebbe a háborúba”, és szerinte az ellenzék összes egyéni jelöltje is osztozik Márki-Zay Péter „háborúpárti álláspontjában”, mert „vele mosolyognak egy plakáton”.

Szerinte a magyar külpolitika nem oroszbarát, Amerika-barát vagy németbarát, hanem magyarbarát, Oroszországgal pedig pragmatikus kapcsolatot építettek ki és ápoltak, különösen az energetika területén.

#Híradó#politika#menczer tamás#rezsicsökkentés#ukrajna#orosz-ukrán háború#orbán viktor#választás#Választás 2022

Címlapról ajánljuk