belföld

Orbán Viktor: Nem az okoskodás ideje van

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 17:16

A miniszterelnök az ellenzéket is bírálta az orosz-ukrán konfliktus apropóján adott interjúban.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután az M1 adásában nyilatkozott az Ukrajna elleni orosz támadás kapcsán. Hangsúlyozta: Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, erre kell összpontosítani az erőfeszítéseket.

Úgy fogalmazott, hogy „stratégiai nyugalomra van szükség”, óvakodni kell az átgondolatlan, gyorsan meghozott döntésektől és a „népszerűnek hangzó követelésektől” – Orbán Viktor szerint ugyanis a baloldal azt kérte, hogy küldjünk katonákat a háborús övezetbe.

Az április 3-i választásra készülő kormányoldal az elmúlt napokban azzal igyekszik vádolni az ellenzéket, hogy katonákat akar Ukrajnába küldeni, háborús konfliktusba sodorná Magyarországot. A Telex utánajárt, hogy van-e valóságalapja ezeknek az állításoknak: Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje több interjúban arról beszélt, hogy a NATO döntéseitől függ, hogy Magyarországnak milyen segítséget kellene adnia Ukrajnának. Pénteken Márki-Zay már arról írt, hogy Magyarország a NATO álláspontjához igazodva nem küld csapatokat Ukrajnába, „magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában”.

Orbán Viktor szerint azért sem kell sürgetni, hogy Magyarország fegyvereket küldjön a térségbe, mert azokkal a fegyverekkel magyar emberekre is lőhetnek, kárpátaljai magyaroknak is be kellett vonulnia az ukrán seregbe. Ez az álláspont a kormányfő szerint nem is tud változni, mert nincs olyan fegyver, amit a magyar hadsereg nélkülözhetne.

Úgy fogalmazott, hogy a következő évtized arról szól, hogy ki tud a saját népe számára biztonságos környezetet teremteni. „Ezért megindítottuk a szükséges fejlesztéseket, amelyeket a baloldal folyamatosan és durván támadott” – mondta a miniszterelnök.

Az ukrán menekülteknek nyújtott segítséget illetően megjegyezte: „nem kell atomtudósnak lenni” ahhoz, hogy valaki különbséget tegyen a messziről „jobb élet reményében” érkező „muszlim tömegek”, és a háború elől menekülő ukránok között. Magyarország barátja Ukrajnának, az ukrán embereknek, gondoskodunk róluk – mondta.

A szankciókat illetően azt mondta: a magyar kormány sosem rejtette véka alá, hogy nem hisz a szankciók jótékony hatásában, ő maga pedig nem látott még olyan országot vagy konfliktust, amit a szankciók tereltek a béke irányába, „de most nem az okoskodás ideje van”. Azt hazugságnak, dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország vétózta volna meg Oroszország lekapcsolását a SWIFT rendszerről. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a szankciókból Paks 2 és az energiaellátás kérdését ki kell hagyni, és amíg ő a miniszterelnök, a szankciók biztosan nem érintik az ellátásbiztonságot. Szerinte „sok ország” érzi úgy, hogy igazságtalan lenne, ha neki kellene megfizetnie az árát egy olyan háborúnak, amihez nincs köze.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#belföld#orosz-ukrán háború#orbán viktor

Címlapról ajánljuk