Híradó

Szlávik János: Nagyon hasonlóak a lopakodó altípus tünetei az omikronéhoz

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 15:53

Az infektológus a Híradónak elmondta: a napokban jellemzően idősek kerülnek be a covid-osztályokra, és nem is az omikron tünetei miatt, hanem egyéb panaszokkal. 

Az újabb fertőzések döntő többségét az omikron okozza Szlávik János szerint. Az infektológus az RTL Híradónak azt mondta, minden koronavírus-variánsnak vannak altípusai, így az omikronnak is. Elmondása szerint az úgynevezett lopakodó altípus egyelőre úgy tűnik, hogy az eredetinél is jobban terjed.  

A kórházakban látottak alapján azt lehet mondani, hogy ezekben a napokban jellemzően idősek kerülnek be a covid-osztályokra, és nem is az omikron tünetei miatt, hanem egyéb panaszokkal. Az infektológus szerint a mostani omikronos fertőzésekre nem jellemző a tüdőgyulladás, a magas láz, a légszomj, a fulladás. Eközben az intenzív osztályokon még mindig súlyos tüdőgyulladásos, gépi lélegeztetést igénylő, oltatlan betegek vannak.

A koronavírus különböző mutációinak is több alfaja van, a delta változatnak például több száz. Az omikron új, BA.2-es altípusa úgymond lopakodó vírus, Dániában már elterjedt, és 52 országban mutatták ki. Klinikai tünetei hasonlítanak az omikron variánshoz, a betegek nátháról, tüsszögésről, orrfolyásról, torokkaparásról számolnak be, a deltára jellemző láz és köhögés ritkán fordul elő.

Szlávik szerint elképzelhető, hogy az új altípus terjed majd el világszerte, szerencsére a védőoltások ugyanúgy védenek ellene, mint a korábbi variánsok ellen, és a klinikai tesztek a lopakodó altípust is ki tudják mutatni.

Érdemes szem előtt tartani azonban, hogy aki nincs oltva, annál az omikron is képes súlyos tüneteket, tüdőgyulladást okozni, nem ritka, hogy gépi lélegeztetésre van szükség, és akár az omikron variánstól is meg lehet halni. „Az oltások nagyban védenek bennünket attól, hogy súlyos állapotba, intenzív osztályra kerüljünk” – hangsúlyozta az infektológus.

#Híradó#Belföld#egészségügy#koronavírus#fertőzés#omikron#lopakodó#szlávik jános#interjú

Címlapról ajánljuk