Házon kívül

Rémülten nézik az itthoni élelmiszerárakat a külföldön élő magyarok

Keleti AndreaKeleti Andrea

2024. április 29. 10:09

Egy magyar munkavállavállaó alig 39 százalékát keresi annak, mint amit egy átlagos európai hazavisz, az élelmiszerek viszont közel ugyanannyiba kerülnek nálunk, mint átlagosan az Európai Unióban. Sőt, előfordul, hogy még olcsóbban is kijön egy bevásárlás Nyugat-Európában. A Házon kívül stábja három külföldön élő, évente egyszer-kétszer hazalátogató magyarral beszélgetett, akik valamennyien elképedve szembesülnek a magyar árakkal, és azzal, hogy az itthoni magyaroknak kétszer-háromszor többet kell dolgozniuk egy átlagos élelmiszer megvásárlásához.

Stier Beatrix 12 éve költözött Hollandiába, Horváth Zsolt a magyar egészségügyet hagyta el a spanyolországi Marbelláért, Nagyné Hende Orsolya pedig Ausztriában él a családjával. Mindhármuk más területen dolgozik, mint korábban Magyarországon, és mindhárman döbbenten figyelik, hogyan emelkednek a magyar élelmiszerárak, miközben a fizetések nem tartják ezzel a lépést.

Az alábbi ábrán a tagországok átlagos bérszintjét látják az uniós átlaghoz képest:

megélhetés
Az Eurostat adatai az Európai Unió országainak bérszintjéről

Orsolya azt mesélte, sokáig Magyarországról vitték ki a kolbászt, a mosószert, vagy bármit, ami itthon volt olcsóbb, most már az a jellemzőbb, hogy az osztrák bevásárlást hozza haza a magyar rokonoknak.

Sokkoló. Az emberek tényleg a túlélésért dolgoznak, akár egy teljesen átlagos élelmiszer megvásárlásához is kétszer-háromszor annyit kell dolgozniuk, mint nekünk

– mondja Orsolya. 

Horváth Zsolt kiszámolta, hogy ugyanaz a bevásárlás egy hónapban akár több tízezer forinttal is drágább lehet Magyarországon, mint Spanyolországban. Azt mondja,

rá vannak kényszerítve az emberek, hogy olyan árat fizessenek, mint egy európai színvonalú bevásárlóközpontban, viszont a fizetés messze elmarad az EU-s átlagtól.


Míg 10 évvel ezelőtt az uniós áraknak még csak 79 százalékát fizettük az élelmiszerért, az Eurostat adatai szerint Magyarországon az élelmiszerárszint 2023-ra elérte az uniós átlag 98 százalékát. Már tavaly is körülbelül annyit fizettünk egy bevásárlásért, mint átlagban az unió országaiban. 

megélhetés
Az Eurostat adatai az Európai Unió országainak élelmiszerárszintjéről

Beatrix megmutatta, hogy Rotterdam egyik legelegánsabb és egyben egyik legdrágább bevásárlóközpontjában egy kiló fürtös paradicsom napi középárfolyamon átszámítva 648 forintba kerül. Egy nem sajátmárkás étolaj ára pedig 1 euró 69 euró cent, vagyis 664 forint. Ausztria 10 évvel ezelőtt drága országnak számított, ma már ott is vannak termékek, amik jóval olcsóbbak, mint Magyarországon. Mindeközben a magyar bérszint 10 év alatt alig közelített az EU-s átlaghoz.

A riportból kiderül még, hogy:

  • az alapvető élelmiszerek mennyibe kerülnek Marbellán és Ausztriában, mekkora az átlagfizetés Hollandiában, Ausztriában és Spanyolországban,
  • hol kapnak a dolgozók 13., 14. havi fizetést
  • egy magyar munkavállaló hány százalékát keresi meg annak, mint amit egy átlagos európai hazavisz a hó végén.
#Házon kívül#Videó#Külföld#árak#élelmiszer#európai unió#Európa#megélhetés#bérek#Gazdaság

Címlapról ajánljuk