Házon kívül

„Ez az utolsó interjúja?” – Karsai Dániel a Házon kívül nézőinek kérdéseire is válaszolt

Beck NóraBeck Nóra

2024. április 21. 19:52

Saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tett fel a Házon kívül stábja Karsai Dánielnek, amikor a hét elején interjút készítettek vele. Akkor került haza a kórházból, és bár nagyon gyenge, szellemileg továbbra is tökéletes állapotban van. Beck Nóra a műsor nézőitől érkezett kérdéseket is feltette a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásznak, a videóból kiderül, hogy hiányzott-e neki valami az életéből, és szerinte ez a mostani lesz-e az utolsó interjúja.

Karsai Dániel egész életében az elesettekért, az alkotmányos jogokért küzdött, de talán maga sem gondolta volna, hogy a legnagyobb harcát azért vívja majd, hogy méltósággal halhasson meg, miután 2022 augusztusában az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos idegrendszeri betegséggel diagnosztizálták. 

Tavaly novemberben a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon arról beszélt, hogy a legfrissebb felmérések szerint a magyar közvélemény 70 százaléka egyetért az életvégi döntés jogával. Ennek ellenére a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az alkotmányjogász testvérének népszavazási kérelmét az aktív eutanáziáról, a döntés miatt a Kúriánál fellebbeztek.

„Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz? Igen.” – Karsai Dániel addig nem adja fel, amíg kommunikálni tud
Karsai Péter csak testvére állapota miatt érez csalódottságot.

Karsai Péter mindenben testvére mellett áll, a harcukat is együtt vívják, azt mondta, emiatt nem érez csalódottságot.

Nem, én nem vagyok csalódott. Még nem hoztak döntést a bírák Strasbourgban, a népszavazási kezdeményezésünkkel kapcsolatban várjuk a Kúria döntését, én nem vagyok csalódott. Dani állapota miatt vagyok csalódott, de az ügyek miatt nem

– tette hozzá.

Karsai Dániel decemberben a parlament folyosóján arra várt, hogy beszélgethessen az életvégi döntés jogáról kormánypárti képviselőkkel. Akik viszont, szinte tudomást sem véve a tolószékben ülő alkotmányjogászról, egyszerűen elsétáltak mellette. Elsőként Németh Zsolt a Fidesz alapító tagja, majd Szatmári Kristóf miniszteri biztos, Gyopáros Alpár, Mátrai Márta, az országgyűlés háznagya, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, és Menczer Tamás, a Fidesz nemrég kinevezett kommunikációs főnöke. 

Megkérdeztük Karsai Dánielt, hogyan érintette az eset. Az alkotmányjogász már csak igennel és nemmel tudott válaszolni.

„Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz? Igen.” – Karsai Dániel addig nem adja fel, amíg kommunikálni tud
Karasai Dániel szinte már csak igennel és nemmel válaszolt kérdéseinkre.

Beck Nóra: Amikor ott ült a parlament a folyosóján, az egy borzasztó szívszorító látvány volt, hogy a kormánypárti képviselők közül senki nem ment önhöz oda beszélgetni. Akkor csalódott volt?

Karsai Dániel: Igen.

B. N: Arra számított, hogy oda fognak menni, és hogy elindul valamiféle vita, beszélgetés?

K. D: Igen.”

Miután a népszavazási kezdeményezés sikertelen volt, ellenzéki pártok törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely arról szólt, hogy ne lehessen büntethető az, aki részt vállal egy gyógyíthatatlan halálos beteg életvégi döntésében. A parlament azonban még tárgyalni sem volt hajlandó a javaslatról. 

Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult, amely a szabadság és emberi jogok védelmére létrehozott szervezet. Az Európa Tanács alá tartozik, így olyan unión kívüli országok is tagjai, mint például Törökország vagy Ukrajna. És ami a legfontosabb: a bíróság ítéletei minden egyes tagállamra nézve kötelezőek. Ezért van óriási tétje Karsai Dániel harcának az életvégi döntés jogáról. 

Karsai Péter azt mondta, remélték, hogy már márciusban döntés születik Dániel ügyében, de nem így történt.

„Azt Dani is kinyilatkoztatta, hogy abban az esetben, ha nem érné meg a döntést, akkor azt szeretnénk, hogy én vigyem tovább az ügyet, de ehhez sajnálatos módon meg kell várnunk, hogy Dani ne legyen közöttünk, mert a bíróság csak akkor tud dönteni evvel a kérdéssel kapcsolatban, de a kérvényt azt beadtuk” – mondta Karsai Péter.

Karsai Dánielt két héttel ezelőtt, épp a 47. születésnapján mentő vitte kórházba. Kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Az állapota pedig sokat romlott azóta. Ápolója, Márkovics Ákos arról beszélt, korábban sokat jártak moziba vagy színházba, de ezeket mára elhagyták.

Nehezen ül már hosszan. Még egy esti fürdetést kibírunk, de azt, hogy egy nagyobb sétára elmenjünk, vagy egy moziba egy másfél-két órás filmet megnézni, az már nem jó, az már megerőltető 

– mesélte.

Karsai Dániel azt mondta a kérdésünkre, még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna. Akadozva hozzátette, addig nem adja fel, amíg valahogy tud kommunikálni és kapcsolódni a szeretteihez és küzdeni az életvégi döntéshez kapcsolódó jogért.

Karsai Dánielnek a Házon kívül nézőinek kérdéseit is feltettük. Hogy ezekre mit válaszolt, megnézhetik a fenti videóra kattintva.

#Házon kívül#Videó#karsai dániel#Karsai Péter#als#eutanázia#harc#rtl

Címlapról ajánljuk