Híradó

A kormánypárti képviselők Karsai Dániel jelenlétében szó nélkül leszavazták, még csak vitázni sem lehet a parlamentben az életvégi döntésekről

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. március 26. 17:02

Hiába szólalt fel személyesen Karsai Dániel az igazságügyi bizottság keddi ülésén, nem lesz újabb vita a parlamentben az életvégi döntésekről. A kormánypárti képviselők leszavazták a Párbeszéd társelnökének törvénymódosító javaslatát. Szabó Tímea azt szerette volna elérni, hogy ne legyen büntethető az, aki segítséget nyújt egy gyógyíthatatlan beteg életének befejezéséhez. Karsai Dániel azt mondta, nem lepődött a szavazás eredményén.

Kísérője és dokumentumfilmesek társaságában érkezett az igazságügyi bizottság ülésére Karsai Dániel. A halálos beteg alkotmányjogászt Szabó Tímea törvénymódosító javaslatával kapcsolatban, érintettként hallgatták meg. A Párbeszéd társelnöke azt szeretné, hogy ne legyen bűncselekmény, ha valaki segít egy gyógyíthatatlan beteg életvégi döntésében.

Szabó Tímea szerint diszkriminatív, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak a passzív eutanáziára, azaz a gyógykezelés megtagadására van lehetőség.

„Miért van az, hogy az egyik gyógyíthatatlan betegséggel szenvedő embernek van joga eldönteni, hogy véget vet a szenvedésének, egy másiknak, például Karsai Dániel ALS-betegnek pedig nincsen lehetősége a magyar jogszabályok szerint eldönteni azt, hogy hogyan dönt az életvégi kérdésekben.”

Karsai Dániel először alkotmányjogászként véleményezte a törvényjavaslatot.

„Az emberi méltóság sérthetetlen alapjog” – szögezte le.

Szerinte ha neki és gyógyíthatatlan beteg sorstársainak volna lehetőségük méltósággal dönteni az életük végéről, akkor nem sérülne az alaptörvény.

„Tegnap este sem voltam benne biztos, hogy ma el tudok ide jönni” – mondta.

Ezután arról beszélt, hogy folyamatosan romlik az életminősége.

„Ahogyan önökkel most beszélek, mindkét combom nagyon komolyan görcsöl, fáj” – mondta.

A bizottság kormánypárti képviselői nem szólaltak fel, majd leszavazták, hogy a javaslatról vitázni lehessen a parlamentben. Karsai Dániel kérdésünkre azt mondta, nem lepődött meg ezen.

Az a szomorú, hogy a kommunikációban sem partnerek, nem értem, mitől félnek.

A bizottság KDNP-s elnöke szerint azért maradtak némák a kormánypárti képviselőtársai, mert egy hónapja, az életvégi döntésekről szóló parlamenti vitanapon már kifejtették az álláspontjukat.

Úgy gondolom, hogy amit az Úr adott nekünk, abba nincs jogosultságunk beleavatkozni

– közölte Vejkey Imre.

Szabó Tímea szerint azonban ez nem lehet hitéleti kérdés.

„Az a kérdés, hogy mi akarjuk-e, hogy ő az utolsó leheletéig szenvedjen vagy nem, és erre a válasz egyértelműen az, hogy nem.”

Karsai Dániel ügyéről tavaly novemberben tárgyalt Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, döntést várhatóan májusban hoznak.

#Híradó#Videó#Belföld#karsai dániel#als#betegség#életvégi döntés#eutanázia#top hírek#ma

Címlapról ajánljuk