Házon kívül

„Ide kell jönni, hogy valaki értse, mi van itt Magyarországon” – minden kétharmad után szintet lépett a hatvanpusztai uradalom

Keleti AndreaKeleti Andrea

2024. április 15. 6:03

12 hektáros majorságot vett meg 2011-ben Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Hatvanpusztán. Ma már a környéken minden az Orbán vagy a Mészáros család tulajdonában van, a birtok alatt 1200 négyzetméter földalatti területet építettek, de van napelempark és pálmaház is. Az uradalom évek óta épül-szépül, és bár hivatalosan gazdaságként emlegetik, tulajdonképpen egy igazi luxusbirtok. A Házon kívül összefoglalta, hogyan gyarapodott minden megnyert választás után egyre jobban a hatvanpusztai uradalom. 

2010

Az első kétharmados győzelem után Felcsút környékén egyre több földterület került az Orbán vagy a Mészáros család tulajdonába. József főherceg 12 hektáros egykori majorságát a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző vette meg 2011-ben. Ezt Mészáros Lőrinc havi 1,3 millió forintért bérelte az Orbán családtól. 

Mészáros Lőrinc akkor azt állította, nem épül ott semmi, a mezőgazdasági gépeit tárolja a birtokon. Ennek ellenére a légifelvételekből látszott, hogy a 2010-es választások után szinte azonnal elindult a terület fejlesztése. Elsőként a korábbi tiszti lakot újították fel: kapott új tetőteret, így lett összesen 560 négyzetméternyi lakóterület. 

2014

A második kétharmados győzelem után a hatvanpusztai birtok 2016-ban került be újra a köztudatba, amikor Orbán Viktor Nárcisz kutyával közös képet rakott ki a közösségi oldalára. Ugyanis hamar kiderült, hogy a kutya gazdája a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár, és Nárcisz Hatvanpusztára van bejelentve. Politikusok, újságírók próbáltak utánajárni, hogy mi épül Hatvanpusztán: a válasz változatlan maradt – azaz, hogy ott épül a miniszterelnök apjának ökogazdasága –, Orbán Viktor pedig rendszerint azt válaszolta az erre vonatkozó kérdésekre, hogy neki ebben az ügyben semmilyen szerepe nincs.

„Ide kell jönni, hogy valaki értse, mi van itt Magyarországon” – minden kétharmad után szintet lépett a hatvanpusztai uradalom
Orbán Viktor és az édesapja, Orbán Győző (középen)

2018

A harmadik kétharmad után még több beépíthető területet akartak, amihez kellett a tetőtér, ezt viszont a 200 éves falak nem bírták volna el, így a műemlékvédelem alatt álló istállókat egyszerűen elbontották. A hvg.hu újságírói építészek segítségével kiszámolták: az egyik korábbi istálló alá egy 500 négyzetméteres mélygarázst építettek, a másik istálló egyik szárnyát is alápincézték, és ezt a pincét is használhatják parkolóként. A két épület alatt összesen 1200 négyzetméter földalatti, autóval megközelíthető terület van. 

Úgy van kialakítva, hogy onnantól kezdve, hogy beülsz egy sötétített autóba bárhol a világon, úgy tudsz beérni Hatvanpusztára, hogy senki nem tud lefotózni téged

– mondta erről a Házon kívülnek Oroszi Babett oknyomozó újságíró, aki 2014 óta követi a hatvanpusztai birtok alakulását. 

2022 

Két éve, az orosz invázió és a negyedik kétharmad után jött az energiaválság. A hatvanpusztai birtokra 150 elemből álló napelemparkot építettek, és Hadházy Ákossal megnéztük, hogy ma már egy pálmaház is áll a területen. De mára az is kiderült, hogy Hatvanpuszta környékén már minden az Orbán vagy a Mészáros családé: a két família tagjai összesen 277 hektárt, azaz 2,7 millió négyzetméter földet vásároltak Hatvanpuszta szomszédságában.

A Házon kívül riportja a fenti videóban tekinthető meg, amelyből kiderül: 

  • a hatvanpusztai birtok alakulását 10 éve követő oknyomozó újságíró, Oroszi Babett miért gondolja úgy, hogy a sokadik kétharmad után Orbán Viktorék felmérték, hogy mindegy, mit csinálnak a területen;
  • Hadházy Ákos független képviselő miért mondja azt, hogy ha meg akarjuk érteni a rendszert, Hatvanpusztára kell menni;
  • Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző mikor kezdett el látványosan gazdagodni;
  • és miután a drónfelvételek alapján az újságírók három éve azt is felbecsülték, mennyibe kerülhetett addig az építkezés, hogyan változtatták meg a drónozás szabályát. 
#Házon kívül#Videó#Belföld#politika#hatvanpuszta#majorság#építkezés#hadházy ákos#Oroszi Babett#orbán viktor#orbán győző#mészáros lőrinc#ma

Címlapról ajánljuk