Gazdaság

A MÁV több tízmilliárd forintot hozhat NER-közelbe az új ingatlanszerződéseken keresztül

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 14:33

Ez a hír nem arról szól, mikor javulhatnak meg a magyar vasút problémái.

Egy NER-közeli céggel kötött csaknem 25 milliárdos szerződést a Lázár János alá tartozó MÁV, írja a Magyar Hang. A szolnoki telephelyű MÁV Vagon Járműjavító Kft. korábban a MÁV tulajdonában volt, de a közelmúltban a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonába került. 

A vagyonkezelőt 2019-ben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter alapította, jelenleg a Solva II. Magántőkealap birtokában van. A Solva II végső haszonélvezői nem ismertek, de a Forbes szerint a magántőkealap vagyonát az a Gran Private Equity kezeli, amely Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltsége.

Az állam most két tételben szerződött az új tulajdonoshoz került járműjavító kft-vel.

A megállapodások idén április végén léptek életbe, az egyik egészen 2038 végéig érvényes marad. Bár a cégeladásról szóló hírek tavalyiak, a cégnyilvántartás szerint az új többségi tulajdonost csak idén április 30-án jegyezték be tagként a járműjavító Kft.-be. A Lázár János irányítása alatt álló MÁV-cégcsoport éppen április 30-i kezdéssel kötötte meg a 24,7 milliárdos ingatlanbérleti szerződéscsomagot a frissen NER-közelbe került céggel.

A lap szerint jelentős tételű az az irodabérleti szerződés, amit a MÁV-csoport 2026 végéig kötött a Kassák-Dévai irodaház, vagyis a Dévai Center használatára. Csaknem 3,4 milliárd forintos szerződést kötöttek a Harsánylejtő Kft.-vel, ami közvetett tulajdonosán, a BIF Nyrt-n keresztül a Schmidt Mária kormánybiztos és az Ungár család érdekeltségének számít.

Nyitókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter érkezik a MÁV Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának alakuló ülésére a MÁV budapesti székházban 2023. május 15-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

#Gazdaság#máv#vasút#NER#vállalkozó#ingatlan#szerződés#lázár jános

Címlapról ajánljuk