Gazdaság

Elszabadult a budapesti panellakások ára, mutatjuk a számokat

rtl.hurtl.hu

2024. július 5. 12:03

Már 41 millió forint egy átlagos, budapesti panellakás.

A tavaly tapasztalt enyhülést után újabb áremelkedést hozott a 2024-es év a lakótelepi lakások piacán a fővárosban. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, így a fokozódó érdeklődésnek köszönhetően 

9 százalékkal, 765 ezer forintra emelkedett a budapesti panellakásokért fizetett átlag. Egy szokványos, 53-54 négyzetméteres lakás megvásárlása így már 41 millió forintos kiadást jelent 

a vevők számára az idei év első felének értékesítési adatai alapján a Duna House pénteki közleménye szerint. „Ami a 2023-as évben elmaradt, azt most bepótolták a budapesti panellakások, ugyanis a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is – amikor 717 ezer forintért lehetett egy négyzetméter panelhez jutni – 7 százalékkal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az ismertebb, nagyobb lakótelepeket illetően a fővárosi átlagnál is jelentősebb drágulás tapasztalható, ezeken a területeken átlagosan 14 százalékkal emelkedtek a lakásokért fizetett négyzetméterárak tavalyhoz képest. Míg 2023-ban 5 lakótelep esetében 3-20 százalék között mérséklődtek az árak, négy területen stagnálást, három esetben további növekedést mutattak az értékesítési adatok, addig az idei évben mindössze az újpalotai lakótelepen érezhető 5 százalékos enyhülés. 

A vizsgált, 12 lakótelep közül a Bécsi úton volt a legjelentősebb árcsökkenés 2023-ban, idén pedig itt emelkedtek leginkább az árak. 

A 2023-as átlagnál 30 százalékkal kellett többet fizetni a területen található lakásokért, a 2022-ben mért négyzetméterárnál azonban csak 4 százalékkal lett magasabb az átlagár, így 880 ezer forint/m2-es kiadásra számíthatnak itt a vevők. Békásmegyeren 791 ezer forintos átlagra kell készülniük a III. kerületet választóknak idén. Jelentős volt még a drágulás Káposztásmegyeren, ahol azonban a 20 százalékos emelkedést követően 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.

Van, ahol már látótávolságban van az egymilliós négyzetméterár

Millióhoz közelít az átlag a XI. kerületi Fehérvári úti, valamint a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen idén. Az előbbinél 12 százalékos emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg az utóbbi esetében 16 százalékos drágulást követően 936 ezer Ft az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként. Valamivel olcsóbban, 839 ezer forintért kaphatók 2024-ben a József Attila lakótelep lakásai, itt 16 százalékos volt az áremelkedés tavalyhoz képest. 8 százalékos növekedés után, 829 ezer forintos az átlag a Füredi úton. Bár az árversenyt 11 százalékos emelkedést követően 644 ezer forinttal a Havanna lakótelep ingatlanjai nyerték, mégis a valamivel költségesebb, 663 ezer forintos árakon kapható Újpalota házgyári lakásai voltak a legkelendőbbek. Az összes fővárosi paneltranzakció közel negyede itt zárult az idei első félévben.

átlagus budapesti panellakas ara 41 millio forint
Kép: Duna House

„Az ikonikus magyar sorozatból, a Szomszédokból ismert Gazdagrét esetében 12 százalékos emelkedés látható, ami így rekordnak számító, millióhoz közeli, 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis hosszabb intervallumban vizsgálva az adatokat, 2018-hoz képest 114 százalékos drágulást jelent” – emelte ki a szakértő.

Nem egyszerű fiatalként az első lakást megvenni, a Házon kívül szereplői szerint már-már reménytelen. Különösen ha a szülők nem tudnak anyagilag segíteni. Hiába dolgoznak, nehéz félretenni, pláne, ha a drága albérlet elviszi a nem túl magas fizetésük jórészét.  Az elmúlt néhány évben megháromszorozódtak a lakásárak:


Nyitókép: Havanna lakótelep felújított házai a XVIII. kerületi Havanna utcában. – Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#lakótelep#ingatlanpiac#lakhatási válság#áremelkedés#duna house#ingatlan#lakhatás#használt lakás#panellakás

Címlapról ajánljuk