Gazdaság

Így léphet fel a kormány a SPAR ellen

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 20:33

Rágalmazás miatt indítana pert a magyar kormány. Az anyacég vezérigazgatója állította azt, hogy Orbán Viktor egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – írja a Világgazdaság megbízható forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, a magyar kormány rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé viszi a boltláncot.

Azt a cikkben még megjegyezték, hogy valószínűleg az osztrák anyacéget perelhetik, amelynek tulajdonos vezérigazgatója Hans Reisch azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Reisch minderről több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át. A cég a magyar kormány által kivetett extraprofitadó és az árstopos intézkedések miatt az Európai Bizottsághoz fordult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten visszautasította a SPAR állításait azzal, hogy a kormányt érintő támadások hátterében a SPAR veszteséges gazdasági helyzete áll. A lánc elleni kommunikációs háborúba ezután Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszállt, nyíltan megfenyegette az áruházláncot és azt mondta, felvetette a kormánynak, hogy vegyék meg a SPAR-t szőröstül-bőröstül.

Hétfőn Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta a SPAR-ról, szerinte ilyen veszteséges működés mellett érdemes lenne megfontolniuk, hogy kivonuljanak Magyarországról:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#spar#Nagy Márton#rágalmazás#per#lázár jános#hans risch

Címlapról ajánljuk