Gazdaság

Nagy Márton a SPAR-nak: Érdemes lenne megfontolni, hogy kivonuljon-e Magyarországról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 25. 13:05

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a múlt héten behívta a SPAR vezetőjét, azt mondta neki, hogy minden kijelentésnek következménye lesz.

A kormány által elfogadott 2024-2030-as új versenyképességi stratégiáról tartott sajtótájékoztatót hétfőn Budapesten Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, ahol az Index tudósítása szerint szóba került a magyar kormány és a SPAR közti ellenségeskedés. 

Mint arról az rtl.hu is részletesen beszámolt, Hans Reisch az osztrák SPAR vezérigazgatója azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából. Hans Reisch minderről több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át. A cég a magyar kormány által kivetett extraprofitadó és az árstopos intézkedések miatt az Európai Bizottsághoz fordult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten visszautasította a SPAR állításait azzal, hogy a kormányt érintő támadások hátterében a SPAR veszteséges gazdasági helyzete áll. „A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt” - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A SPAR elleni kommunikációs háborúba ezután Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszállt, nyíltan megfenyegette az áruházláncot és azt mondta, felvetette a kormánynak, hogy vegyék meg a SPAR-t szőröstül-bőröstül.


A hétfői sajtótájékoztatón Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert ez utóbbiról, a SPAR esetleges felvásárlásáról kérdezték, mire azt mondta, hogy foglalkozott a SPAR ügyével és elítéli a SPAR vezetőjének kijelentéseit. 

Nagy Márton szerint ilyen veszteséges működés mellett a SPAR-nak érdemes lenne megfontolni, hogy kivonuljon-e Magyarországról.

„Múlt héten behívtam a SPAR vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott.”

Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek

– mondta Nagy Márton, konkrét következményeket azonban nem említett.

Önmagában következménye van annak, hogy nagy veszteséggel működnek. Nincs döntés még arról, hogy megvásárolnánk, Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el

– tette hozzá.

A fentieken túl a Világgazdaság értesülése szerint a magyar kormány rágalmazás miatt pert fontolgat az osztrák SPAR ellen. 

Nyitókép: Nagy Márton gazdaságfejlsztési miniszter a Magyarország helye az alakuló világgazdaságban című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#spar#magyar kormány#lázár jános#Nagy Márton

Címlapról ajánljuk