Gazdaság

Nekiment a Sparnak a Nemzetgazdasági Minisztérium, de nem reagáltak az Orbán-botrányra

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 12:13

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyszerre vádolja extraprofittal és nem hatékony működéssel a Spart. Arra azonban nem reagáltak, hogy Orbán Viktor akart egy családtagjának részesedést kiügyeskedni az osztrák Spar vezérigazgatója szerint. 

Múlt héten Hans Reisch, az ausztriai Spar vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából. Reisch a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át:


Az ügyben egy jobbikos képviselő feljelentést tett

Hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium éles hangú közleményben reagált. Érdekesség, hogy Reisch fő állítására, miszerint a magyar miniszterelnök egy családtagjának akart részesedért kiügyeskedni a Sparban, egyetlen szóval sem utaltak. Írtak viszont az árstopról, a kötelező akciózásról és extraprofitadóról, majd az extraprofitnak látszólag ellentmondva arról, hogy 

a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad.

Az NGM végezetül arra figyelmeztetett, hogy 

a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#spar#nemzetgazdasági minisztérium#extraprofit#kereskedelem

Címlapról ajánljuk